Praznik kulture

Pandemija nas spreminja, čeprav se sprenevedamo, da ni tako. V en glas govorimo, kako beremo in se ukvarjamo s kulturo, a dejstvo, da so med pandemijo kupili v Italiji za devetdeset odstotkov manj knjig kot sicer, je zgovorno.

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas

V našem narodnem prostoru v Italiji ni vasi in ni kulturnega društva, ki bi ob 8. februarju, ki je v domovini Sloveniji prazničen dan, ne priredila Prešernove proslave. Te so temeljnega pomena za vse nas, saj jih prirejamo ves mesec februar po vaseh, mestih, šolah.

Pri nas so bile Prešernove proslave od nekdaj osrednji kulturni dogodki v začetku leta. Letos vsega tega ne bo, zaradi pandemije s koronavirusom seveda. Letos bodo drugačne Prešernove proslave, vse bodo potekale na svetovnem spletu, po radijskih in televizijskih valovih. Letos ne bomo imeli Prešernovih proslav v živo. Tako osrednja Peršernova proslava v Sloveniji kot naša osrednja proslava bosta prej posneti, predvsem pa bomo manjkali vsi mi, obiskovalci Prešernovih proslav.

Pandemija nas spreminja, čeprav se sprenevedamo, da ni tako. V en glas govorimo, kako beremo in se ukvarjamo s kulturo, a dejstvo, da so med pandemijo kupili v Italiji za devetdeset odstotkov manj knjig kot sicer, je zgovorno. In je zato prav, da se ob prazniku kulture vprašamo, kdo smo, kaj nam kultura sploh pomeni.

Kultura se začne pri jutranjem pozdravu bližnjega in svoj vrh dobi v imenitnih umetninah naših besednih, likovnih, gledaliških in drugih umetnikov. “Ta čas ni niti slabši niti boljši, kot so bili drugi časi … Vsi se upiramo trpljenju, vsakdo izmed nas ima rad svoj mirni, topli kotiček na tem svetu in mu je všeč, če ga okolica razume in potrjuje. Tako tudi vidimo, da se večina današnjih pesnikov (in njihovo število nikakor ni majhno) prilagaja času in njegovemu duhu. Prav ti pesniki na površini dosegajo največje uspehe. Drugi pa umolknejo in tiho propadejo v brezzračju tega pekla,” je leta 1927 zapisal Herman Hesse, ko je pisal o Rilkeju.

Sami poskrbimo, da ne bodo naši veliki pesniki, in mi z njimi, utonili v pozabo, se izgubili v tem brezzračju!

Uvodnik goriškega tednika Novi Glas.
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več