Vsaj pol leta zamude pri cepljenju

Tovarne ne bodo proizvedle dovolj cepiv do junija, ampak kvečjemu do decembra. Nimajo namreč dovolj surovin, pa tudi proizvodnih obratov ne.

Za Evropo bo dovolj cepiva kvečjemu konec leta, ne pa do junija. Od neimenovanega vira, ki deluje na pomembnem mestu ene od mednarodnih podjetij v industriji za izdelavo cepiv proti Covidu-19, smo izvedeli, da svetovna podjetja do poletja niso sposobna narediti toliko cepiva,  kot so obljubili, saj nimajo dovolj surovin in ne proizvodnih zmogljivosti. Čeprav so povečali kapacitete na največ, pa je to še vedno premalo, ocenjuje naš vir. V najboljšem primeru, bi mogoče lahko obljubljena cepiva bila nared do konca tega leta, torej s polletno zamudo.

Po svetu je  veliko povpraševanje po cepivu za Covid-19.  Vse države se trudijo priti do cepiva po najrazličnejših poteh. Zagrebški Jutarnji list je objavil, da določene države pridobivajo cepiva mimo pogodb, pod mizo, za višjo ceno.  Za Izrael piše, da so plačali dvojno ceno. ZDA so dobil tudi več cepiva, kar je verjetno povezano z zmago Joeja Bidna na volitvah.

Evropska komisija  se je s podjetjema Pfizer in BioNTech dogovorila za 600 milijonov odmerkov cepiva, kar je dvakrat več od prvega naročila lani poleti. Proizvajalca cepiv se dobavnega roka ne držita. Obljubljata pa, da bosta nadoknadila zamudo do konca marca.

Italija in Poljska najavljata tožbo proti proizvajalcem. Evropska unija se  dogovarja tudi z drugimi proizvajalci cepiv, da bi nadomestila količinsko izgubo.

Poleg našega neimenovanega vira tudi Jutarnji list ocenjuje, da načrt Evropske unije, da se do prve polovice cepi 80 procentov starejših od 80 let in do konca poletja 70 procentov odraslih, ni možna.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več