Slovenski naravoslovni fotograf leta: Marjan Cigoj

Marjan Cigoj iz Ajdovščine je dobil nagrado Slovenski naravoslovni fotograf leta 2020, ki jo podeljuje Združenje naravoslovnih fotografov Slovenije.
Cigoj je ljubiteljski naravoslovni fotograf in član ajdovskega Fotografskega kluba Veno Pilon.

Kljub temu, da mu ni tuja nobena zvrst fotografije, v roke najraje vzame teleobjektiv in z njim v roki preživi neštete ure v naravi. Plod njegovega dela so izjemne fotografije živali v naravnem okolju, s svojim poznavanjem ptičjega sveta pa se je še dodatno specializiral za fotografiranje ptic. Tako ima v svoji fotografski zbirki zabeleženih preko 330 vrst evropskih ptičev.
Vsekakor velja omeniti, da je bil Marjan eden prvih, ki se je začel ukvarjati z digiskopijo in jo skupaj s še nekaterimi svojimi prijatelji razvil na višji nivo.
Marjan Cigoj si je s svojimi fotografijami prislužil že preko 200 nagrad, tako na domačih, kot tudi na mednarodnih tekmovanjih oz. natečajih. Sodeloval je na mnogih samostojnih in skupinskih razstavah, pohvali se lahko celo z objavami fotografij v National Geograficu Slovenije.

Vsestranski avtor

Marjan je človek, ki rad raziskuje, njegov raziskovalni značaj sovpada z različnimi izzivi, zato se poizkuša na več področjih. In česar se loti, to naredi z odliko, saj ima neverjeten občutek ustvarjalca. Smisel za prostor in kompozicijo je pokazal že pred časom, ko se je preizkusil v slikarstvu, kot modelar se je lotil in izdelal celo jadrnico, njegova nemirna žilica pa ga je popeljala celo med pilote športnega letalstva in uspešne jadralne padalce. Ta vsestranskost avtorja postavlja v ospredje prepoznavnosti v slovenskem, posebej pa v lokalnem prostoru.
Avtor je ponosen na svoje naravovarstveno poslanstvo, ki ga preko fotografij prenaša tako starejši kot mlajši generaciji.

Ohranimo lepi svet za bodoče rodove

Nič ga lepše ne opiše, kot njegovo lastno razmišljanje o vlogi in pogledu na naravo: “Ko sem se pred časom začel ukvarjati z naravoslovno fotografijo, sem spoznal še en nov svet. Veliko lepši svet, poln čudovitih bitij, živali in rastlin… Ta svet, ki sem ga na začetku poznal bolj površno, si iz dneva v dan želim spoznati bolje. In, ko mi kak njegov delček uspe ujeti v objektiv, ga želim pokazati tudi vam, v upanju, da ga s skupnimi močmi, ohranimo za bodoče rodove!”

Nekaj njegovih izjemnih fotografij objavljamo tudi tukaj.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več