Katera hrana je najboljša za navlaženo in mehko kožo?

Če želite navlaženo in mehko kožo, bodite pozorni, da vaš jedilnik bogati hrana z veliko zdravimi maščobami, antioksidanti in hrana, ki vsebuje veliko vode. Izkazalo se je, da je do njih dejansko enostavno priti – verjamem, da se marsikateri velikokrat že znajde na našem krožniku. Še posebej pa se, v toplih in vročih dneh, priporoča, da je le-teh v naših dnevni obrokih še več.

Spodaj preberite o naših najljubših poletnih osvežilnih in vlažilnih sestavinah; ne samo, da so okusne, marsikatere tudi blagodejno vplivajo na črevesje in delujejo protivnetno ter so zato še bolj koristne za vašo kožo.

KOLAGEN
Dokazano je, da jemanje kolagena kožo posvetli, ohrani občutek rahlosti in podpira naravno raven vlage v koži. Pravzaprav je dopolnjevanje s hidroliziranimi peptidi kolagena najučinkovitejši način za naravno spodbujanje beljakovin v koži, raziskave kažejo, da kolageni v tekočini podpirajo fibroblaste kožne celice, ki so odgovorni za tvorbo kolagena in elastina.
Z jemanjem tekočega kolagena in posledično ohranjanjem visoke ravni kolagena v telesu pomagate, da funkcija kožne pregrade deluje optimalno. Vaša kožna pregrada je pravzaprav tista, ki vam pomaga zadržati vlago v telesu (s preprečevanjem transepidermalne izgube vode), zato moramo, da ostane koža hidrirana, poskrbeti, da delamo vse, kar je v vaši moči, da ohranimo delovanje pregrade. V eni od kliničnih študij so dokazali, da so imeli udeleženci študije, ki so jemali tekoči kolagen 7x višjo raven vlage v koži, kot tisti, ki tekočega kolagena niso jemali.

KORIANDER
Zanimivo je, da ima koriander moč spodbujanja zdravja kože in uravnoteženja hormonov. Vendar pa niso le ljubitelji zelišč tisti, ki opevajo moči koriandra, njegove učinke kažejo tudi raziskave, da je koriander pomagal zmanjšati učinke staranja zaradi poškodb sonca, poleg tega pa je povišal raven – uganili ste – kolagena.
Poznano je, da s staranjem in z UV-poškodbami izgubljamo sposobnost kože, da ostane hidrirana, ravno zato zrelo kožo pogosto povezujemo s suho kožo. Ohranjanje mladosti kožnih celic je torej pomemben del ohranjanja njene hidracije.

KUMARE
Kumara je več kot 95-odstotna voda, zato, če si težko zapomnite, da bi čez dan pili dovolj vodo, poskusite prigrizniti nekaj kumar. Ena študija je pokazala, da kumara vsebuje veliko bioaktivnih spojin, ki lahko pomagajo hidrirati kožo, zmanjšajo otekanje, draženje in celo ublažijo bolečine zaradi sončnih opeklin.

BAZILIKA
Izkazalo se je, da je bazilika odlična pomoč proti aknam, saj ima močne protimikrobne in protivnetne lastnosti. Idealna je za tiste z mastno, a dehidrirano kožo. Ljudje pogosto mislijo, da ker je njihova koža mastna, tudi ne more biti suha, a to ni res. Pravzaprav bi se morali ljudje z mastno kožo osredotočiti tudi na ohranjanje hidracije kože.

AVOKADO
Uživanje več dobrih maščob lahko koristi vsem nam. Ravno tako, kot pri številnih superživilih, tudi tu šteje tisto, kar je v notranjosti, in avokado pa je prehranski zlati rudnik. Kaj pa je v notranjosti? Poleg “dobrih” mononenasičenih maščob tudi avokado vsebuje veliko hranil, ki krepijo zdravje. Pod trdno zeleno zunanjostjo leži več kot 14 mineralov, beljakovine (z vsemi 18 esencialnimi aminokislinami), topne vlaknine, ki ujamejo odvečni holesterol in ga pošljejo iz sistema, fitosteroli, polifenoli, karotenoidi, omega 3, vitamini B-kompleks , C, E in K.
Kar zadeva kožo, ne le, da zbirka antioksidantov in maščobnih kislin praktično zagotavlja le dobre stvari, dokazano je, da avokado pomaga hidrirati našo kožo. Po raziskavah je avokadovo olje precej zdravilno za suho kožo in ima lahko več lastnosti za spodbujanje mladosti kot oljčno olje.

MATCHA
Matcha je pomemben izdelek v svetu dobrega počutja. Tudi strokovnjaki pravijo, da je to antioksidant, ki ima odlične koristi za nego kože. Bonus te sestavine je, da jo lahko enostavno dodamo v mleko ali juhe ali pa v napitke, če niste ljubitelj travnatega okusa.

JABOLČNI KIS
Zdravilne lastnosti jabolčnega kisa so dobro znane – odstranjuje akne, podpira zdravje črevesja in slovi kot večnamensko zdravilo za vse. Vsebuje jabolčno kislino, ki je alfa hidroksi kislina (AHA). Vemo tudi, da je jabolčni kis lahko koristen pri uravnavanju krvnega sladkorja, kar na koncu koristi tudi koži.

BUČE
Buče vsebuje veliko beta-karotena, zaradi česar ima zimska koreninska zelenjava ogromno rumene do oranžne barve. Buča zlasti vsebuje kalij, pomemben elektrolit, ki lahko pomaga zmanjšati vnetne odzive. Ena od študij je pokazala, da ima pomembne koristi za zdravje kože, med drugim zmanjšanjšuje vnetja, preprečuje celične poškodbe, preprečuje prezgodnje staranje kože in zaščiti pred sončnimi opeklinami.

LOSOS
Divje ulovljene in trajnostno pridobljene morske ribe so odličen vir zdravih večkrat nenasičenih maščobnih kislin omega-3. So pa nutricionisti tisti, ki redno priporočajo povečan vnos maščobnih kislin, da pomagajo izboljšati in zaščititi kožo.
Zlasti losos je bogat tudi z antioksidanti, zlasti z astaksantinom. To je ekskluzivni karotenoid, ki daje lososu oranžno-rožnato barvo ter ima antioksidativne in protivnetne učinke. Predhodne raziskave kažejo, da ima lahko astaksantin več koristi za zdravje ljudi, kot je na primer preprečevanje oksidativnega stresa in zaščita kožnih celic pred UV-svetlobo.

SLADKI KROMPIR
Sladki krompir vsebuje približno 77 odstotkov vode, 20 odstotkov ogljikovih hidratov, 1,6 odstotka beljakovin in 3 odstotke vlaknin. Še več, poleg tega je dober vir vrste vitaminov in mineralov, vključno z vitaminom A, vitaminom C, manganom, vitaminom B6, magnezijem in kalijem.
Ne samo, da je visoka vsebnost vode (spet je dobro, da vodo tako jeste kot pijete), ampak antioksidanti bodo kožnim celicam pomagali, da bodo videti bolj živahne, mladostne in prožne, tako da jih bodo zaščitili pred oksidativnim stresom.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več