Sara Sukič: “Čez 50 let bi rada živela v svetu, kjer se število živalskih vrst ne bi dnevno zmanjševalo…”

»Čez 50 let bi rada živela v svetu, kjer se število živalskih vrst ne bi dnevno zmanjševalo, kjer bi ljudje lahko sobivali z naravo in je ne uničevali. Predvsem pa si želim, da bi naš planet začutili kot dobrino, nekaj kar cenimo in delimo z vsem živim, tudi živalskim in rastlinskim svetom.«

S temi besedami Sara Sukič, podjetnica iz Prekmurja, ki se je odločila za aktiven pristop k izboljšanju okolja, opisuje svojo vizijo. Njena trgovina Naša bauta na Slovenski ulici 49 v Murski Soboti še ni stara eno leto, je pa ideja o ustanovitvi trgovine s trajnostno naravnano ponudbo v njej tlela kar nekaj časa. Skozi čas jo je krepila predvsem lastna  želja, da ljudje poskrbimo za prihodnost in postanemo okolju prijaznejši.

Usoda je v naših rokah

»Lansko leto je bilo zame prelomno. Mogoče zaradi epidemije, mogoče pa je bila le ideja dovolj zrela, da stopim na novo pot in poskrbim za to, da bodo prihodnje generacije lahko živele tako oziroma še bolj kakovostno kot mi,« svojo odločitev o ustanovitvi trgovine s trajnostno ponudbo utemeljuje Sara Sukič. »Naša bauta ni le trgovina z lokalnimi izdelki, ki jih lahko kupimo brez plastične embalaže, ampak je tudi promotor trajnostnega načina življenja,« dodaja Sukičeva, ki je prostor odprla aprila 2021. Posebnost Naše baute je, da v njej lahko nakupujemo tako, kot v starih časih. Trgovina ni samopostrežna, strankam postreže ustanoviteljica in lastnica trgovine. V trgovini so na voljo živilski izdelki domačih in tujih proizvajalcev, izbirate pa lahko tudi med raznimi izdelki za nego in dom.  

Živeti trajnostno pomeni sprejeti odgovornost za okolje v katerem živimo, meni naša sogovornica. Prepričana je, da je to edini način, da okolje ohranimo za naslednje generacije. »Veliko lahko naredimo z majhnimi, preprostimi koraki. Verjamem, da je potrebno naravne vire zaščititi in istočasno zmanjšati količino odpadkov,« pravi Sukičeva. Še bolje pa je, da nabiranje odvečnih odpadkov preprečimo. Izdelke za enkratno uporabo lahko na primer zamenjamo z bolj trajnimi, kupujemo rabljene izdelke in podarimo naprej tisto, česar več ne potrebujemo. Kupujemo lahko stvari, ki jih zares potrebujemo, saj je nepremišljena potrošnja izjemno obremenjujoča za okolje. Pomemben vidik trajnosti pa je tudi osredotočenost na lokalno in sezonsko hrano. Zaradi kratkih transportnih poti je ta bolj sveža in kakovostna, zmanjša pa tudi ogljični odtis. Pomembno je vedeti, da smo zanj odgovorni tudi posamezniki, ne le večja podjetja ali organizacije in naša dejanja so tista, ki lahko vodijo k spremembam.

V trgovini Naša bauta lahko stranke kupujejo »na rifuzo«, kupijo torej točno količino izdelka. »Ljudje niso omejeni na pakirane količine in tovrstno nakupovanje je lahko zato cenejše – z  malce načrtovanja namreč kupujemo manj stvari, ki jih zares ne potrebujemo. Začela sem s prodajo lokalnih izdelkov, ki jih poznam in sem jih tudi prej uporabljala ali kupovala. Velikokrat za mnenje prosim tudi prijatelje in člane družine – testiramo, kateri sokovi so najboljši ali pa katere žitarice so prave. Pogoj za vse dobavitelje pa je, da izdelki niso pakirani v plastično embalažo. Bila sem vesela, da je bilo to pozitivno sprejeto s strani večine in da so tudi sami poiskali rešitve, kako se izogniti uporabi plastike,« komentira Sara Sukič.

Če želimo delati bolje, moramo delati skupaj

»Ko sem se odločila, da je čas, da odprem Našo bauto, mi je bila v veliko pomoč moja družina. Predvsem mož, ki mi je v vsem tem času stal ob strani in tudi dajal samozavest, da sem tega sposobna. Ko sem se pa enkrat odločila, naslednji koraki niso bili več tako težki. Ugotovila sem tudi, da so na voljo različne podporne inštitucije, na katere se lahko obrneš. Tako sem se tudi prijavila na program Podjetno nad izzive (PONI Pomurje) in razpis #OkvirPomoči,« pravi Sara Sukič.

Projekt PONI Pomurje je model podjetniškega usposabljanja, v okviru katerega potencialni podjetniki v 4 mesecih zaposlitve na Razvojnem centru Murska Sobota razvijejo in realizirajo svojo podjetniško idejo. #OkvirPomoči pa je razpis, s katerim NLB s partnerji projekta malemu gospodarstvu brezplačno ponudi določene storitve, znanje in strokovno pomoč pa tudi oglasni prostor, ki si ga sicer mikro in mala podjetja težje privoščijo. »Bila sem zelo pozitivno presenečena, ko sem izvedela, da sem izbrana med finaliste razpisa. To vidim kot spodbudo za dobro delo naprej. V prijavo me je prepričala ponujena podpora samostojnim podjetnikom.  Verjamem, da če želimo delati bolje, moramo delati skupaj. Takšen je moj pristop pri delu s strankami, z dobavitelji in partnerji, ki sem jih spoznala na svoji poslovni poti,« razmišlja Sukičeva.

Trajnost je tudi pomemben del DNK-ja projekta #OkvirPomoči, saj gre za prvi družbeno odgovoren projekt NLB Skupine z jasno definirano trajnostno noto. S spodbujanjem lokalnega gospodarstva namreč v NLB sledijo širšemu trajnostnemu cilju – podpiranju nizkoogljičnega gospodarstva in s tem izboljšanju kakovosti življenja v regiji, kjer deluje NLB Skupina. Letos so na razpis #OkvirPomoči prejeli še več prijav kot lani, ko je bil razpis lansiran prvič. Dokaz, da je dobrih rešitev in ponudbe v lokalnem okolju dovolj in da je spodbuda potrebna in dobro sprejeta. Nuša Murko, bančna svetovalka iz NLB d.d. komentira: »V NLB d.d. podpiramo lokalno. Projekt #OkvirPomoči je namenjen dodatnemu ozaveščanju javnosti o storitvah in izdelkih, ki jih nudi lokalno podjetniško okolje. Že drugo leto zapored smo zato podali ‘roko’ majhnim podjetjem, v katere verjamemo in v katerih vidimo velik potencial za razvoj in rast.«

Širitev naj bo premišljena

»Moja želja je, da bi v bližnji prihodnosti vzpostavila še spletno stran in spletno prodajo. Tako bi bili določeni trajnostni izdelki dosegljivi širše. Najbolj pomembno se mi zdi, da nas to, kar počnemo, veseli. Potem pride vse drugo. Menim namreč, da noben človek ne more svojega dela opravljati dobro, če v njem ne vidi smisla in ga vsaj malo ne osrečuje. Temu sem zavezana tudi, ko razmišljam o prihodnji širitvi poslovanja.«

Zgodb, kako je digitalizacija nadgradila poslovanje podjetij, imamo v Sloveniji kar nekaj. Zlasti med mikro in malimi podjetji, ki so z vstopom na splet ne le ohranila obstoječe stranke, ampak dosegla tudi nove. Pri manjših podjetjih, kjer je ena od prioritet velikokrat stroškovna učinkovitost, je dobro vedeti, da obstajajo platforme (WordPress ipd.), ki omogočajo enostavno izdelavo spletnih strani in trgovin, nudijo pa tudi nadgrajevanje, ki s časom postane smiselno – z aktivno spletno stranjo in trgovino, prej ali slej na vrsto pride tudi plačevanje s karticami. Primerna platforma za izvajanje plačil s karticami v spletnih trgovinah oziroma prek spleta je NLB E-commerce. Gre za sodobno plačilno platformo, ki deluje v vsakem okolju, na voljo pa so vtičniki, ki omogočajo trgovcu hitrejšo integracijo in nižje stroške za različne verzije platform za spletne trgovine, kot so WooCommerce, PrestaShop 1.7, OpenCart 3 in Magento 2. Omogoča pa tudi dodatne funkcionalnosti, kot je varna hramba kartičnih podatkov ter ponavljajoča se plačila. NLB E-commerce je namenjena podjetnikom in podjetjem, ki želijo svojim strankam zagotoviti sodobno uporabniško izkušnjo plačevanja s karticami za ponujene izdelke in storitve v spletnih trgovinah ter iščejo rešitev, ki je kompatibilna z različnimi okolji.

Ne glede na fizično ali spletno trgovino, pa bo ključen element Naše baute zagotovo ostal oseben pristop in svetovanje. Naša bauta je, kot pove že ime, trgovina, ki jo lahko vsi vzamemo za svojo. Kjer se počutimo dobro in domače. »Odnos s strankami je čudežno lepilo moje zgodbe. Zato tudi glede ponudbe, razvoja in dela s partnerji poskušam slediti željam in potrebam obiskovalcev,« zaključi Sara Sukič.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več