Milena Miklavčič: Kaj je odmevalo leta 2015 in 2016?

Milena Miklavčič

Kolumne pišem že več kot deset let. V tiste najstarejše pogosto pokukam tudi zato, da preverim, kaj vse se je nekoč pomembnega dogajalo, državljani pa smo na tiste dogodke že zdavnaj pozabili. Zanimivo je bilo, denimo, leto 2015.

Peter Prevc je postal legenda. Še vnuk se je vsakič, ko je zmagoval, postavil v podobno držo kot Peter na zmagovalnem odru. Kar pred TV-ekranom mu je po svojih močeh »pomagal« zapeti Zdravljico. Zapisala sem, da nas je Peter zelo spontano učil domoljubja, ki ga na marsikateri ravni življenja raje zatiramo, kot spodbujamo.

Zelo je odmevala afera Radan na nevrološki kliniki in dogajanje okoli otroške srčne kirurgije v UKC Ljubljana, premier Miro Cerar je bil prisiljen celo v več menjav ključnih oseb na ključnih mestih kot njegova predhodnica Alenka Bratušek. Po ocenah Statističnega urada RS naj bi slovenski dolg v letu 2015 znašal kar 81,6 odstotka BDP.

»Da novinarji ne ločijo med dokaznimi standardi na eni ter standardi za zakonito sojenje na drugi strani …, ni seveda nič čudnega – če tega ne loči sodnica, je pa to zelo hudo …« je izjavil nekdanji ustavni sodnik Matevž Krivic ob komentiranju sodbe ustavnega sodišča v zadevi Patria.

Odprt je bil predor Markovec, ki so ga gradili dlje kot najdaljši predor na svetu. Tudi gradnja tega predora je bila, sodeč po osrednjih komentarjih vidnih strokovnjakov, še en kronski dokaz o tem, kako znamo z lopato metati denar skozi okno.

Doživeli smo delni sončni mrk, Miki Muster, legenda stripa, pa je postal Prešernov nagrajenec.

Preberite zapis v celoti tukaj.

Piše Milena Miklavčič

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več