Zbor za republiko – Javni poziv

Drage Slovenke in Slovenci, drage državljanke in državljani Republike Slovenije, pred nami je pomemben dan odločitve, volilni dan 24. aprila 2022.

Čeprav so od prvih demokratičnih volitev leta 1990 minila že tri desetletja, so letošnje volitve izrednega pomena. Sedanja vlada je v dveh zadnjih, izredno kriznih letih, pokazala, kakšne možnosti in sposobnosti se skrivajo v slovenski politiki. V teh, za ves svet izredno težkih letih, je Slovenija postala močnejša, v svetu bolj razpoznavna, ugledna in vplivna, Slovenke in Slovenci pa lahko bolj sproščeno gledamo v prihodnost.

Zaupanje se ne gradi čez noč

Svoje glasove bomo dali tistim, ki so v času pandemije uspeli z minimalnim omejevanjem vsakdanjega življenja ohraniti utrip celotne družbe in gospodarstva na takšni ravni, da bomo iz te težke preizkušnje izšli še bolj utrjeni in sposobni premagovati izzive sedanjega in bodočega časa.

Imamo vlado za vse Slovenke in Slovence

Kakovost in trdnost vsake vlade se ocenjuje tudi po tem, kakšen odnos ima do svojih političnih nasprotnikov in opozicije. Sedanja slovenska vlada je bila od samega začetka tarča hudih nasprotovanj, podtikanj, širjenja laži in nerazumljivih ter nezakonitih demonstracij. V primerjavi z drugimi demokratičnimi državami so bili kljub temu demonstranti v Sloveniji deležni obravnave »v rokavicah«. Prav je tako in tako mora tudi ostati. Zmote ne smejo veljati za zločin.

Za prepir nas je premalo

Sedanja vlada je dokazala, kako je za upravljanje države pomembno sodelovanje med strankami, ki so ne glede na ideološke opredelitve sposobne najti skupni jezik v reševanju žgočih problemov, To je našlo tudi pozitiven odziv izven parlamenta. Pričele so nastopati nove politične stranke, ki prav tako gradijo na povezovanju in sodelovanju. S tem se širi volilna izbira, oži pa prostor za stalne prepirljivce, ki se s svojo izključevalnostjo oddaljujejo od državniške odgovornosti.

Zadovoljstvo državljanov je odvisno od zdravja

Za kakovost življenja je zdravje ključnega pomena. Zato moramo dograditi naše zdravstvo tako, da bo nudilo svojim državljanom pravočasno in najboljšo možno zdravstveno oskrbo v okviru naših možnosti. Ohraniti moramo voljo do reorganizacije zdravstvene službe in iskanja novih poti, kot je bilo že nakazano v tem kratkem obdobju sedanje vlade.

Letošnje volitve vzemimo resno, naše vodilo mora biti:

– glasujmo za tiste, ki so dokazali sposobnost voditi državo tudi v kriznih razmerah;

– podpirajmo stranke, ki si prizadevajo za dobrobit in ohranitev slovenskega naroda;

– volimo tiste, ki imajo v mislih svobodo za vse državljanke in državljane, ne pa za tiste, ki zlorabljajo politično, medijsko, finančno ali sodno oblast.

Pomembne odločitve zahtevajo premislek

Vprašati se moramo, kdo nudi večjo socialno varnost. Ali tisti, ki govorijo o socializmu prejšnjega stoletja, ali tisti, ki si prizadevajo za uspešno gospodarstvo, visoko zaposlenost in evropsko primerljive plače? 

Novi obrazi so v politiki vsekakor zaželeni, a za vladno odgovornost morajo še zoreti in se tudi dokazati. Država se lahko uspešno vodi le na osnovi izkušenj in ne zgolj na medlih obljubah „svetle bodočnosti“.

Tudi za volitve 24. aprila 2022 velja opozorilo Ivana Cankarja:

»Narod si bo pisal sodbo sam!«

Pripravil

Franci Kindlhofer

France Cukjati, predsednik

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več