Tino Mamić: Odstopam z mesta odgovornega urednika Domovine

Odstopil sem z mesta odgovornega urednika tednika Domovina, ki sem ga ustanovil in urejal od prve do današnje številke (149 tednikov, dve Domovini Plus in dva brezplačnika v pol milijonski nakladi). Po treh letih sem se z ta korak odločil, ker imam drugačen pogled na vizijo tega medija kot ga ima direktor.

Želim si namreč medij, kot sem ga urejal doslej: z jasno uredniško politiko, ki je naklonjena demokraciji in slovenstvu, neodvisna od političnih akterjev in kjer se upošteva novinarske standarde. Slednje pomeni jasno označevanje komentarjev od poročanja, kar je zelo pomembno, saj je večina slovenskih medijev mestoma ali povsem tabloidna. To je bil po mojem formula uspeha revije, ki ima danes po mojih podatkih prodanih izvodov več kot Reporter in Mladina skupaj. O tem sem pisal tudi v zadnjih številkah tednika.

Zahvala

Ob odstopu bi se rad zahvalil izjemni ekipi. Predani, ki je v projekt vložila ogromno svojega neplačanega dela. Vsi so se na tednik naročili in plačujejo polno naročnino, če omenim samo eno podrobnost. S takimi ljudmi je delo pravi užitek. Vesel sem in ponosen, da sem imel take sodelavce. Podobno velja za sodelavce na portalu, ki pa ni bil nikoli v moji pristojnosti: gre za ljudi, ki svoje delo opravljajo z izjemno predanostjo.

Velika zahvala gre tudi moji družini, ki je od prvega trenutka živela s projektom novega tednika in pomagala pri tem. Zaradi obremenitev je bila marsikatera skupna družinska ura izgubljena. Dragi Mojca, Rebeka, Luka, Jona, Marko in Tomislav, iskrena hvala!

Hvala tudi vsem prijateljem, sorodnikom in znancem, ki so verjeli v tednik in ga prostovoljno pomagali širiti. Mnogi so tudi molili.

In kaj potem

Kaj bom zdaj počel, ne vem. Mogoče se pokaže priložnost za nadaljevanje dela v novinarstvu, za polni delovni čas ali samo občasno honorarno. Sicer bom pripravil dve novi knjigi o priimkih (Gorenjska in Primorska), mogoče pa še kako tretjo (mimogrede, še vedno sta na voljo dve moji knjigi v spletni knjigarni). Skupaj s soprogo pa bom raziskoval družinska drevesa po naročilu in pisal analize priimkov (Več o našem podjetju: www.tinomamic.eu). Prijavil se bom tudi na razpise za učitelja zgodovine. Vsekakor pa sem bom zdaj najprej spočil, saj tako delovno intenzivnega obdobja nisem še imel. Čaka pa me tudi manjši operativni poseg, s katerim sem odlašal.

Upam, da bo tednik Domovina z novim vodstvom o(b)stal. Slovenija ga namreč potrebuje.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več