Veliki met poslanke Romane Tomc v Bruslju

Romana Tomc je postala podpredsednica največje poslanske skupine v EP. Kaj je v ozadju in koliko štejejo slovenski poslanci v Bruslju. Govori se o treh možnih koalicijah, večinsko levi, sredinski in večinsko desnosredinski.

Romana Tomc (58), ki je na evropskih volitvah dobila v Sloveniji največ preferenčnih glasov 74.000 in bila prva nosilka zmagovalne liste (SDS), je bila gladko izvoljena za podpredsednico največje evropske poslanske skupine (EPP). Gre za pomembno funkcijo, ki jo je od Slovencev doslej zasedal samo še član NSi Lojze Peterle (75). V Evropski ljudski stranki (EPP) so sicer slovenske članice tri pomladne stranke: SDS, NSi in SLS.

Nova smer EPP

Tomčeva je na glasovanju dobila 141 od 170 glasov, kar poznavalci ocenjujejo kot velik uspeh. Kaže, da Tomčevi glasno nasprotovanje politiki vodji komisije Ursule von der Leyen (65) ni škodilo, kar so nekateri napovedovali, marveč koristilo.

SDS je na volitve šla z jasnim nasprotovanjem dosedanji koaliciji EPP z levimi strankami. Tomčeva je bila jasna: EPP naj se poveže z eno levo in eno desno stranko (ECR, v kateri so konservativci in nekateri krščanski demokrati). Isto je povedal tudi predsednik SDS Janez Janša (65). SDS zato nasprotuje novemu mandatu Ursule von der Leyen.

Tri možne koalicije

A slednja ima v tem trenutku veliko podporo v EPP, pa tudi med levimi strankami, ki so bili v zadnjem mandatu v koaliciji (liberalci in socialisti). Njena izvolitev pa lahko povzroči tudi razkol v EPP, ocenjujejo bruseljski analitiki.

Po bruseljskih parlamentarnih hodnikih se govori celo o možni koaliciji, ki bi bila povsem brez levičarskih strank: EPP, konservativci (ECR) in izrazito desna stranka suverenistov ID. Ta koalicija v tem trenutku sicer nima večine, a ji manjka samo 16 glasov, ki bi jih lahko prispevali nekateri neodvisni poslanci. Le-teh je namreč kar 44.

Slovenski blok je močnejši

V Bruslju je postala slovenska ekipa v EPP, ki jo vodi Tomčeva, močnejša, saj jo sestavlja pet poslancev iz SDS in NSi, eden več kot doslej. Znotraj skupine EPP je ena od močnejših, saj imajo mnoge večje države manj poslancev. Obenem je bolj homogena, saj imajo poslanci bolj enotna stališča kot doslej, ko je Ljudmila Novak večkrat vodila povsem svojo politiko. To se je najbolj opazilo na omrežju X, nekdanjemu tviterju, ko so nekateri čivki Novakove odstopali od vrednot EPP in pomladnih strank glede stališč do čistk na RTVS in obravnavanju idelogije LGBT.

Tomčeva ima dobre odnose tudi z Mafredom Webrom (51), ki je ponovno postal predsednik poslanske skupine EPP. Spomnimo se ga, ko je, denimo, podprl pobudo Tomčeve o obsodbi povojnih pobojev s strani slovenskih partizanov, podprl pa je tudi njene poglede na (ne)pluralnost slovenskih medijev.

Novo vodstvo poslanske skupine EPP, ki je v Evropskem parlamentu najmočnejša. Foto: EPP

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več