RTVS je umaknila tožbo proti Makarovič

Jože Možina je skupaj z RTVS tožil pisateljico Svetlano Makarovič za blatenje dobrega imena v javnosti na tako imenovanih “ljudskih” protestih proti vladi v času pandemije. RTV je tiho umaknila tožbo in ni opozorila gospoda Možina. Možina je komentiral to potezo na svojem spletnem portalu X , ki je tudi odspodaj zapisan:

”Ker je v javnost prišla zmanipulirana informacija, da je RTV odstopila od tožbe proti Makarovičevi, posredujem nekaj ključnih dejstev na to temo. Prosim za RT. »Za umik tožbe proti Svetlani Makarovič s strani RTV sem izvedel od odvetnice, Uprava RTV me o tem predhodno ni obvestila.

Odgovorili so mi kasneje, ko sem jih vprašal kaj se je zgodilo. Dejansko se glede tožbe proti Makarovičevi in argumentov zanjo ne spremeni nič vsebinskega pač pa le simbolno. Uprava RTV mi je zagotovila, citiram: »Uprava vam bo še naprej zagotavljala ustrezno pravno pomoč. Tožba ni bila umaknjena v vašem imenu, ampak v imenu RTV Slovenija (kot 1. tožeče stranke). Sodni postopek se bo nadaljeval, pri čemer boste vi nastopali kot tožeča, ga. Makarovič pa tožena stranka«.

Napisali so mi tudi, citiram: »Delodajalec vas je dolžan varovati pred blatenjem, žaljenjem in podobnimi ravnanji, v zvezi z opravljanjem vašega dela. Uprava vam bo zato v konkretnem sodnem postopku še naprej zagotavljala pravno pomoč, ne bo pa v njem sodelovala kot stranka.« Ker gre za doslej ne viden, grob, skrajno žaljiv javni politični izpad na novinarja zaradi konkretnih oddaj, ki jih dela za javni medij (Utrip, Pričevalci) na političnem shodu v podporo tistih, ki so sedaj na oblasti in to ob vzdušju linča, kar pomeni hujskanje in grožnje – se Makarovičeva sankciji praktično ne more izogniti. Če bi se to zgodilo bo, kot smo zapisali v tožbi, odprt »lov« in bo lahko vsakdo o komurkoli ki mu ni všeč njegovo mnenje izrekel te in podobne nizkotnosti ter jih po potrebi razglašal za »satiro«.

Da bi bila Makarovičeva nad zakonom in bi ji bilo dovoljeno več – to pa bi bilo poseben škandal in blamaža slovenskega pravosodja, ki bi šla na Evropsko sodišče. Ne glede na to, da se z umikom tožbe s strani RTV ni zgodilo nič usodnega pa gre za simbolno dejanje, ki postavlja določena vprašanja: – S kakšnimi argumenti je Uprava RTV, mimo vednosti zaposlenega umaknila tožbo proti Makarovičevi? – Ali se torej delodajalec – RTV, ki praviloma zelo odločno javno brani vse svoje napadene sodelavce, ob primeru Makarovič proti Možini pa je bil tiho, strinja z izrečenimi žalitvami, kot jih je na političnem shodu proti omenjenemu novinarju javne RTV izrekla Svetlana Makarovič?

Namreč, Uprava RTV, odgovorna urednica, direktorica TV Slovenija – nihče napada Svetlane Makarovič na političnem shodu ni jasno obsodil. Nihče, iz nobene novinarske hiše jih niti ni vprašal ali žalitve obsojajo? Zdi se mi vsebinsko korektno, da se navedene nadrejene ob pisanju na to temo vendarle vpraša zakaj so tiho in kakšno je njihovo stališče? Moj oseben vtis glede umika tožbe s strani RTV je naslednji – menim, da gre za sad političnega pritiska na vodstvo javnega medija.

Gospa Makarovič je namreč najbolj izpostavljena (in tudi najbolj vulgarno žaljiva) politična aktivistka za potrebe sedanje politične garniture, ki žanje odkrito občudovanje vladajočih na čelu z ministrico Asto Vrečko. In prav ta ministrica je politično vodila proces »depolitizacije« RTV, ki je na čelo javnega medija pripeljal sedanjo vodstveno garnituro oz. Upravo.

Sam ocenjujem, da je Uprava odstopila od tožbe na podlagi političnih pritiskov tistih, ki so jih na to mesto postavili. Bolj tehtne razlaga ni, saj so v tem primeru dvojni vatli očitni. Medtem ko ob drugih, neprimerljivo blažjih napadih na delavce RTV, člani vodstva in PR RTV kar tekmujejo pri zagovoru in obrambi svojega sodelavca, kar je prav, pa je tokrat povsem drugače. Pa gre za javni medij, ki ga plačujejo vsi. Dr. Jože Možina novinar glavni komentator, voditelj/urednik oddaj Intervju in Pričevalci.”

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več