»Resnica boli, komentarji še bolj.”

Vabilo na prvi Faktor pred živo publiko

Že več kot leto je na sporedu slovenske televizije TV3 oddaja, ki odpira zamolčane in neprijetne politične teme. Čeprav v njej sodelujejo tudi nekdanji politiki levice, je postala trn v peti ravno levi politiki.

Gre za drugačno informativno oddajo o aktualnih dogodkih skozi prizmo komentarjev. Voditelja oddaje sta Bojan Požar, novinar in lastnik spletnega portala Požareport, in Aljuš Pertinač, politični analitik. Požar je bodoči politik, saj je napovedal nastop na bližnjih parlamentarnih volitvah, Pertinač pa bivši politik, saj je bil državni sekretar SD v vladi Boruta Pahorja.

V oddaji vsak dan ob 19.15 gostujejo stalni in občasni komentatorji, ki ne šparajo jezika. Zato ne preseneča, da je oddaja doživela tudi že cenzuro. Pravzaprav gre za dejanje slovenskega sodišča, ki so ga obsodile tudi novinarske organizacije. Po napovedi, da bo v oddaji govor o najbogatejših Slovencih, zakoncih Login, ki sta drago prodala znani spletni lik Govorečega Toma, je sodišče urednikom prepovedalo o tem govoriti. Čeprav sodnica Katja Stritih ni mogla vedeti, kaj bodo komentatorji na to temo sploh govorili, je lastnikom televizije zagrozila s pol milijona evrov kazni. Isto se je zgodilo tudi reviji Reporter: sodnica je prepovedal objavo članka o zakoncih Login, čeprav ga ni niti videla.

Oddaji tako raste gledanost, vse več ogledov pa doživljajo tudi ogledi na internetu. Prvič pa je bila oddaja izvedena tudi v živo pred publiko, ki je komentatorjem postavljala vprašanja. To se je zgodilo v Ajdovščini na vabilo Civilne iniciative Čaven na velikonočni torek. Med obiskovalci je bilo več ljudi od drugod kot iz Vipavske doline.

Ajdovska »oddaja« je bila posvečena globoki državi in stricem iz ozadja. Bojan Požar je govoril o povezavah med politiko, gospodarstvom in mediji, kar je Slovenijo spremenilo v globoko državo. Zato se je odločil za vstop v politiko. Povedal je, da sta ga v resnici k temu spodbudili hči in pastorka, ki sta tako kot več tisoč mladih v zadnjih letih zapustili Slovenijo. Vprašali sta ga: »Ali boš kar pustil, da gre vse v tej smeri? Ali boš kar stal križem rok?« Čeprav je Požar dolga leta novinar, pa ga je sovraštvo, ki so ga po napovedi njegove kandidature začeli kazati mnogi novinarski kolegi, presenetilo. »Tuji novinarski kolega mi je rekel, da bi novinarji morali biti ponosni, če je njihov kolega napovedal vstop v politiko,« je povedal Požar. »Nihče ni rekel, da bo lahko, bo zelo težko, toda nič se ne more primerjati s tistim občutkom, ko si na cilju,« je sklenil redni udeleženec tekaških maratonov Požar.

Aljuš Pertinač je opozoril, da v Sloveniji na vsakih volitvah pridejo povsem novi obrazi, ki pa so v resnici samo izvajalci stare levičarske politike. Temu pojavu pomaga tudi vse nižja in nižja volilna udeležba. Je pa optimist: »Vsak odgovarja zgolj za svoj glas. Volilne pravice nam ne more nihče vzeti. Udeležba na volitvah je v našo korist. Če ne volimo mi, potem odločajo drugi.«

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več