Poslednji bančni fevd in cena čivkov

Jernej Vrtovec, vipavski poslanec v parlamentu (NSi), predsednik preiskovalne komisije glede slabe banke

Spet smo padli v tisto znano zgodbo, ko branimo »naše«, tisto »naše«, ki je v letu 2013 davkoplačevalce stalo več sto milijonov evrov. In spet se nismo nič naučili, kljub temu, da državljani in gospodarstvo od tega »našega« nimamo nič. Da, govorim o »naši« Abanki.

Odločitev za prodajo Abanke je bila dogovorjena decembra 2013. Torej, že več kot pet let vemo, da bomo morali banko prodati. Zato so kasneje stekli vsi postopki in trije ponudniki so oddali zavezujoče ponudbe. S prodajnim postopkom je SDH že prišel v ciljno ravnino in glej ga glej, na vrat na nos se je s tvitom oglasil predsednik vlade Marjan Šarec in SDHju predlagal, da razmisli o prodaji. Neresno in neodgovorno, pa če je iz nevednosti ali namerno. Tako se država ne obnaša. Ponovno smo pred mednarodnimi institucijami in investitorji izpadli nekredibilno. Draga vlada, Ti, ki si skupščina SDH, kje si bila pred pol leta? Kje pred tremi leti? Kolikokrat sta predsednik vlade in finančni minister sestankovala v Bruslju, da bi dosegla, da se banke ne proda? Niti enkrat. Tudi februarja ob obisku evropske komisarke za konkurenco Margrethe Vestager v Sloveniji o (ne)prodaji Abanke nihče ni niti buksnil. Finančni minister je komisarko seznanil, da SDH vodi vse predvidene aktivnosti za pravočasno prodajo.  Zato so različni komentarji na postopek prodaje tik pred zdajci le všečna poteza za tiste, ki branijo »naše«, za vsako ceno, celo v škodo davkoplačevalceV.

Jernej Vrtovec, vipavski poslanec v parlamentu (NSi)

Banko moramo prodati zlasti zato, da politika po njej ne bo več šarila, in zaradi zavedanja, da lahko zato državljanom bolje služi. Kam pripelje državno lastništvo v bankah, smo že videli in občutili. Govorim o več milijardni bančni luknji.

Drži, če v tem prodajnem postopku Abanke ne prodamo, bodo davkoplačevalci znatno izgubili, odločevalci pa bodo nase prevzeli več-milijonsko odgovornost. Epilog? Na koncu bomo morali Abanko vseeno prodati,  ker smo se k temu zavezali, toda verjetno za mnogo nižjo ceno. Kupci bodo namreč takoj zaznali, da banko prodajamo pod prisilo, ter jo izkoristili. Zakaj se torej igramo z nečim, kar nas lahko močno opeče? No, morda pa zajec tiči v tem, da si kdo od »naših« načrtno želi, da se banka proda po čim nižji ceni.  Ali pa morda premier , ki po drugi strani tudi odgovornost glede prodaje ne želi prevzeti, na Abanki le nabira politične točke? Oboje je nespametno.

Se spominjamo, kako je bilo s prodajo NLB, ko je postopek prodaje že bil zaključen, vlada pa je potegnila ročno zavoro? Čez dobro leto je Šarčeva vlada banko morala vseeno prodati, toda za znatno nižjo ceno. Banko smo zaradi nespametne odločitve Cerarja in družbe prodali za 200 milijonov evrov manj. Celo poimensko se ve, kdo je za to odgovoren, vse izjave so javne. Bodo tudi odgovarjali? Sprašujem se, zakaj smo tako neumni, da se na napakah nič ne naučimo in še kar branimo to »naše«?   Ne morem drugega misliti kot to, da nekateri vse to počno načrtno. Ko bo tudi za Abanko izračunano, koliko manj smo zanjo dobili zaradi vmešavanja najvišjih funkcionarjev v prodajo tik pred zdajci, bomo o odgovornosti in ceni čivkov povprašali tudi premiera.

Jernej Vrtovec

poslanec Državnega zbora (NSi)

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več