Kako plačevati na Hrvaškem

Foto: Tino Mamić

Na Hrvaškem, ki beleži vsako leto milijonsko število nočitev s strani slovenskih državljanov, lahko plačujemo na različne načine. Kaj je najceneje, gotovina ali kartica? Dvigati s hrvaškega bankomata ali menjati evre v kune doma?

Vse je odvisno od posamezne banke. Zato se je treba o tem pozanimati na svoji banki.

Foto: Tino Mamić

Povprašali pa smo, kako je s tem na edini primorski banki, Primorski hranilnici iz Vipave. Pri dvigu na bankomatu na Hrvaškem z navadno Maestro kartico se vsak dvig plača provizija v višini 2,70 evra. Kar je razmeroma veliko, posebej če pomislimo, da za dvigovanje na slovenskih bankomatih katerekoli banke imetniki računa na Primorski hranilnici nimajo nobene provizije.

Pri dvigu je nujna pazljivost, da ne izberemo konverzije, saj nas ta stane še dodatno. Bankomat v tujini pred dvigom gotovine vedno ponudi dve možnosti, in sicer dvig s konverzijo ali dvig gotovine v lokalni valuti. Slednje je bistveno ceneje. Če pa izberemo dvig s konverzijo, se pri preračunu v evre uporabi tečaj lokalne banke, ki je lastnica bankomata. To je ponavadi precej dražje.

Pri dvigu na bankomatu z MasterCard kartico pa je provizija pet odstotkov od zneska. Poleg tega je najmanjša provizija 10 evrov. Na bankomatu se s to kartico torej ne splača dvigovati gotovine.

Nobene provizije pa ni, ko se plačuje z bankomatno kartico ali kreditno kartico v trgovinah in lokalih. Za plačilo s pomočjo takoimenovanih POS terminalov ni nobenih dodatnih stroškov.  Paziti je treba le, da ne izberemo konverzije. Če na POS terminalu za plačilo blaga ali storitev izberete možnost plačila v lokalni valuti, se bo preračun v evre izvedel po tečaju mednarodnih kartičnih sistemov. V primeru, da boste izbrali možnost plačila s konverzijo, bo preračun izveden po tečaju lokalne banke – lastnice prodajnega mesta.

Na kratko: varčevalci Primorske hranilnice bodo najcene prišli skozi, če bodo kune kupili v Sloveniji ali na Hrvaškem plačevali s plačilnimi karticami brez izbire konverzije.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več