Dan državnosti v Gorici z Možino

Jože Možina

Dan državnosti so v petek, 28. junija, obeležili tudi v Gorici s proslavo, ki jo od vsega začetka prirejajo v organizaciji Konference za Italijo Svetovnega slovenskega kongresa in Krožka za družbena vprašanja Anton Gregorčič, nekoč je potekala v Števerjanu, v zadnjih letih pa v Kulturnem centru Lojze Bratuž v okviru poletnih Srečanj pod lipami.

V zadnjih letih je pri njej soudeležena tudi Knjižnica Dušana Černeta, saj proslavo obogati vsakoletni nastop slovenskih maturantov, ki prihajajo iz Argentine, letos je to že 48. RAST, t.j. Rod abiturientov srednješolskega tečaja. V organizaciji knjižnice, ki domuje v Trstu in je specializirana za zbiranje zdomske in zamejske literature, skupina maturantov dva dni spoznava zamejstvo, en dan je posvečen Goriški, drugi dan pa Tržaški.

Letošnja RAST 48 je s spremljevalci na ronško letališče priletela iz Rima v četrtek, 27. junija, podali so se na Sabotin, z zgodovinarjem Renatom Podbersičem so obiskali jarke iz prve svetovne vojne, v koči je sledila pogostitev. V petek se obisk nadaljuje na Tržaškem. Od svetišča na Tabru do Miramara in srečanja s predstavniki slovenske narodne skupnosti v Mavhinjah, popoldanskim kopanjem v tržaškem morju in večerno proslavo v Gorici.

Dan državnosti se je v Gorici začel s sveto mašo za domovino v cerkvi svetega Ivana, ki je personalna župnija za mestne Slovence. Daroval jo je župnik in štandreški dekan Marijan Markežič. Sledila je proslava v veliki dvorani Kulturnega centra Lojze Bratuž. Praporščaki, priložnostni zbor je zapel slovensko himno, sledil je nastop slovenskih maturantov, ki vsako leto pripravijo navdušujoč program slovenskih in argentinskih plesov in besedil slovenskih avtorjev, ki so delovali v zdomstvu. Na proslavi je bil poudarek tudi na govorjeni besedi, točneje na pogovoru z gostom.

Letošnji slavnostni gost je bil časnikar in zgodovinar dr. Jože Možina, ki ga odlikujejo jasna beseda, čista misel in opredeljene vrednote.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več