Država dela milijonsko škodo – državi

Zgodba, da skuša vlada uničiti visokotehnološko podjetje BIA Separations s sedežem v Ajdovščini, se nadaljuje. Podjetje je najelo kredit, da bi predčasno poravnalo zaveze iz prisilne poravnave in tako zaključilo z vsemi obvezami, ki so sledile iz prisilne poravnave. Kljub že potrjenemu dogovoru (podpisani pogodbi) pa je banka Sparkasse začasno zadržala izplačilo petih milijonov evrov kredita.

Podjetje, ki ji tuji strokovni mediji napovedujejo izredno rast, bo tako moralo še naprej čakati, da banka sprosti kredit.  Zadržano izplačilo v ničemer ne vpliva na ostale aktivnosti podjetja, ki posluje visoko nad zavezami iz plana prisilne poravnave in še naprej v rokih poplačuje vse svoje obveznosti do bank in dobaviteljev. Nespremenjeni ostajajo tudi načrti širjenja proizvodnje in 30-kratnega povečanja obsega posla do leta 2022.

Državna agencija Spirit se je odločila, da bo uničila ajdovsko podjetje BIA Separations. Preko sodišča hoče podjetje, ki je med najbolj obetavnimi visokotehnološkim podjetji na področju kemijske tehnologije na svetu, spraviti v stečaj. Ker podjetje po razlagi Spirita ni zaposlilo dovolj ljudi, si zasluži stečaj, čeprav bi to postavilo na cesto vse zaposlene.

Ekskluzivno objavljamo pritožbo dr. Štrancarja, ki jo je poslal sodišču:

11062019-Okr. sod. ng-Dopis v zadevi St3241-2016

BIA Separations bo vendarle, kot kaže, rešena, širitve proizvodnje pa zaradi ministrstva za razvoj, ki blokira razvoj podjetja, ne bo. “Koliko škode državi, bankam, upnikom, podjetju, lastnikom, zaposlenim zaradi ene nezakonite odločitve višjega sodišča,” je bil ogorčen ustanovitelj in direktor podjetja dr. Aleš Štrancar. Ajdovski nosilec gazele se že leta ukvarja s sodnimi mlini. Čeprav se na koncu vse obtožbe izkažejo kot neupravičene, pa zaradi sodnih bitk izgublja ogromno časa in denarja: “Sodniki, ministri in državni birokrati bi morali končno enkrat odgovarjati za škodo, ki jo povzročajo, sicer bo takih primerov še bistveno več!”

Več medijev je že poročalo o pritiskih države na podjetje in političnih botrih iz ozadja, ki skušajo s sodnijo uničiti Štrancarja in mednarodno podjetje BIA Separations. Štrancar, ki je kot domoljub podjetje namesto v Beljaku v Avstriji postavil v domačem kraju, je zato napovedal, da proizvodnje ne bodo širili, ampak jo preselili v tujino. Večletnega ukvarjanja z birokracijo in političnimi pritiski ima dovolj.

V ozadju sta Počivavšek in Tovšak

Štrancar je pokazal s prstom na ministra za gospodarski razvoj Zdravka Počivalška ter njegovega izvajalca Jerneja Tovšaka in njuno vlogo primerjal z vlogo fašistov med okupacijo.

Da bo rešil podjetje pred stečajem, ki ga zahteva Spirit, je podjetje BIA na hitro vzelo kredit. S tem bo predčasno poplačal vse upnike ter rešil zaposlene. Visokotehnološko podjetje je od dneva začetka prisilne poravnave (avgusta 2016) do danes v Ajdovščini na novo zaposlilo 24 sodelavcev. Število zaposlenih se je povečalo s 46 na 70. »Do konca leta načrtujemo vsaj še deset zaposlitev. Plan prihodkov za leto 2019 je okvirno 10 milijonov evrov in 2,5 milijona evrov dobička. Leta 2020 pa pričakujemo 50-odstotno rast in približno 15 milijonov evrov naročil,« pojasnjuje Štrancar. Tehnološka rešitev BIA Separations, monolitna kromatografska kolona za proizvodnjo, čiščenje in analizo večjih bioloških molekul, je patentirana v 51 državah.

BIA je svetovna uspešnica

Podjetje BIA Separations, ki ima sedež v Ajdovščini, je nedavno dobilo laskavi naslov revije Mirror Review, ki jo je uvrstilo med deset najboljših in perspektivnih farmacevtskih tovarn na svetu. Znanstvena revija pojasnjuje, da je ajdovsko podjetje vodilni razvijalec tehnologije monolitov in ekskluzivni proizvajalec monolitov vrste CIM in da si v naslednjih mesecih zaslužijo posebno pozornost strokovne javnosti.

“Farmacevtska industrija se že desetletja bori, da bi prodrla do molekularno-bioloških korenin bolezni. Sodobna biofarmacija je s svojimi raziskavami segla v sam ustroj raka, srčnih bolezni, genetskih okvar in mnogih drugih bolezni. V prihodnjih letih bodo terapije in zdravljenje tega razširjenega dosega, vedno bolj omogočale pacientom daljše in boljše življenje. Poleg tega bodo te sodobne terapije preprečile številne bolezni, ki so človeštvo pestila stoletja,« piše v obrazložitvi izbora.

Članek v reviji Mirror

BIA Separations ima 20 let izkušenj in trenutno vodi več kot 500 raziskovalnih projektov. Njihovo središče, večnamensko raziskovalno, proizvodno in izobraževalno poslopje se nahaja v osrčju Vipavske doline je v Ajdovščini ob avtocesti. Prodajne in distribucijske urade pa ima po vsem svetu, v ZDA, Kanadi in Aziji.

Vsi jo cenijo, samo vlada ne

Nedavno se je BIA uvrstila tudi med finaliste izbora za najboljšega zaposlovalca leta v Sloveniji. To je medijski raziskovalni projekt časnika Dnevnik, ki izbira in nagrajuje najboljše zaposlovalce. Gre za prepoznavanje in promoviranje najboljših zaposlovalcev ter tudi za preverjanje kakovosti odnosa med organizacijo in zaposlenimi. Razglasitev zmagovalca bo 21. marca. V Dnevniku so o podjetju zapisali: “Imajo smele načrte: širitev proizvodnje za petkrat, povečanje prodaje za trikrat, nova produktna linija proizvodov (kromatografskih kolon), lasten proces za čiščenje exosomov za medicinsko uporabo, razvoj proizvodnega procesa za čiščenje vektorjev za gensko terapijo. Da bodo načrti doseženi, je skrb za zaposlene ključnega pomena.”

Še lani se je ajdovsko podjetje borilo s sodnimi mlini proti Avstrijcem, ki so hoteli podjetje uničiti oziroma tehnologijo preseliti. Na sodišču so Ajdovci po dolgih letih zmagali in se posvetili razvoju. Prihodki so znašali predlani 4,5 milijonov evrov, lani pa že 7 milijonov. Dobiček je znašal zavidljivih 600.000 evrov.

Časnik Dnevnik pa napoveduje nesluten razvoj: ”Ker bo trg materialov za čiščenje bioloških zdravil z razvojem znanosti na tem področju še hitreje rasel, lahko Bia Separations v prihodnje postane milijardna multinacionalka.”

 

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več