Stres pod lipami v Gorici

dr anton stres nadskof msgr

Tokratni gost poletnega niza Srečanj pod lipami, ki se je začel v petek s slovesno proslavo ob dnevu državnosti, je bil upokojeni ljubljanski nadškof in doktor filozofije Anton Stres. V Kulturnem centru Lojze Bratuž na drevoredu 20. septembra v Gorici je spregovoril o svojem temeljnem delu, ki je izšlo pred nekaj meseci, in sicer Leksikon filozofije.

Gre za zajetno knjigo, ki obsega več kot tisoč strani in 2.400 gesel, njen pomen pa je predvsem ta, da na pregleden, izčrpen, jasen in dostopen način ponuja vpogled v filozofske pojme, filozofe, filozofske smeri vseh obdobij in narodov. Gre za sad večdesetletnega raziskovanja in izjemnega znanja. Uporaben je za najširši krog uporabnikov bodisi za njihov prvi stik s filozofskimi vsebinami bodisi za njihovo poglobljeno filozofsko raziskovanje. Gre za edinstven slovar na Slovenskem, saj ga v takem obsegu in s tako temeljito filozofsko obravnavo še ni bilo.

Dr. Anton Stres je lazarist, iz teologije je doktoriral v Ljubljani, iz filozofije pa v Parizu. Filozofijo je predaval na ljubljanski Teološki fakulteti vse do upokojitve leta 2006. Objavil je vrsto razprav in knjig s področja zgodovine filozofije, etike in politične filozofije ter filozofije religije.

Leksikon filozofije je izšel pri Celjski Mohorjevi družbi, uredila ga je dr. Cvetka Rezar, ki je v Gorici tudi vodila pogovor z uglednim gostom. Večer sta priredila Kulturni center Lojze Bratuž in Krožek Anton Gregorčič v sodelovanju s Celjsko Mohorjevo družbo.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več