Tamara Griesser Pečar o primorski zgodovini

V Gorici je bil izjemen večer iz poletnega niza Srečanj pod lipami. V gosteh je bila zgodovinarka dr. Tamara Griesser Pečar, avtorica temeljnih zgodovinskih monografij, ki so nanovo osvetlila, poglobila in razkrila marsikatero dotlej manj raziskano, zamolčano ali izkrivljeno podano poglavje slovenske polpretekle zgodovine.

Griesser Pečarjeva zelo porekdo oz. skorajda nikoli ne nastopa na Primorskem, predvsem zato, ker je z dokumenti nanovo napisala nekaj definicij, ki so na Primorskem dogme, njena dela primorski zgodovinarji, če le morejo, ne citirajo, pa čeprav gre za temeljna dognanja za razumevanje medvojnih in povojnih dinamik.

Dr. Tamara Griesser Pečar

Prvo mesto si med njenimi deli zasluži monografija Razdvojeni narod Slovenija 1941-1945, Okupacija, Kolaboracija, Državljanska vojna, Revolucija, ki je izšla najprej v nemškem izvirniku. Cerkev na zatožni klopi: Sodni procesi, administrativne kazni, posegi »ljudske oblasti« v Sloveniji od 1943 do 1960 je knjiga o preganjanju Cerkve na Slovenskem, iz katere so pripravili tudi odmevno razstavo, ki je potovala po številnih krajih, pa še Rožmanov proces, Stanislav Lenič: Življenjepis iz zapora. V svojem raziskovalnem delu se dr. Tamara Griesser Pečar ukvarja tudi z drugimi obdobji slovenske zgodovine, predvsem z zadnjimi leti Avstroogrske monarhije, njena knjiga o zadnji cesarici Ziti je bila prava uspešnica, prevedena v več jezikov. Sodeluje na znanstvenih simpozijih, ureja zbornike, predava na univerzi.

Rodila se je v Ljubljani, iz Slovenije se je družina odselila v petdesetih letih, študirala je v New Yorku, Parizu, Dunaju, kjer tudi živi z družino. Leta 2004 ji je papež Janez Pavel II. podelil odlikovanje Pro Ecclesia ed Pontifice.

Ob življenjskem jubileju, ki ga je beležila pred dvema letoma, ji je revija Dileme posvetila monografsko številko, ki bo predstavljena tudi na goriškem večeru. Pogovor z gostjo je vodil znani primorski zgodovinar in urednik revije Dileme dr. Renato Podbersič.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več