Verovškova in »naši« skladi iz tujine (Jernej Vrtovec)

Komentar je napisal Jernej Vrtovec, vipavski poslanec v parlamentu (NSi) in predsednik preiskovalne komisije glede slabe banke

»Kdaj jih boste zaslišali, kdaj,« me mnogi sprašujejo te dni, ko se pogovarjamo o slabi banki. Odgovarjam, da kmalu, a na vrat na nos ne gre. Skrbno zbiramo podatke, kdo so skladi, ki so kupovali in še kupujejo terjatve ter drugo premoženje na DUTB oz. slabi banki. Uradno ime je Družba za upravljanje terjatev bank, d.d. Pravzaprav, zaradi slabe banke so tej skladi nastali, zaradi nje so prišli v Slovenijo. Gre za peščico njih. Ni jih niti deset.

Nekaj jih je v »tuji« lasti, a dišijo po slovenskih koreninah. Nekaj pa jih domuje na Verovškovi ulici v Ljubljani. Skupno imajo to, da so od leta 2013 do danes poceni, z lepimi popusti, pokupili terjatve ali drugo premoženje na DUTB in ga prodali naprej. Nekajkrat prvotnim dolžnikom. Vedno pa so lepo zaslužili. Na naš račun, seveda. So imeli notranje pomagače? Te združbe bomo preiskali. Ne bo lahko, a bomo.

Isti

Pri tem opozarjam na perverznost: Nekateri fantje z »Verovškove« in iz drugih »tujih« skladov, so sprva upravljali s terjatvami na DUTB. Na DUTB so bili zaposleni. Točno to, te iste terjatve, s katerimi so na DUTB upravljali, so nato prodali skladom, kasneje pa so se v teh skladih zaposlili. Sila preprosto, mar ne? Vsi pa se požvižgajo na konkurenčne klavzule.  A pred tem moramo raziskati še način, kako so bile nekatere terjatve podjetji prenesene na DUTB. Neko podjetje je bilo dolžno nekaj deset milijonov evrov, posojil ni odplačevalo in po vseh kriterijih je izpolnjevalo pogoje za prenos na slabo banko (DUTB). A »fantje« so se dogovorili in podjetje na DUTB na koncu ni bilo preneseno. In obratno, v nekaterih primerih so DUTB izkoristili, da so se razdolžili. Tudi to združbo bomo preiskali. Ključna pri tem so vprašanja: Kdo je dokončno izbral podjetja, ki so bila prenesena na DUTB in kakšni kriteriji so pri tem obveljali? Kdo je določal popuste pri prenosih? Imamo namreč podatke, da so nekateri direktorji in lastniki podjetji obiskovali nekatere ključne odločevalce pri prenosih terjatev in ključno vplivali, da njihova podjetja niso bila prenesena na DUTB. Poznamo družbo KB 1909. Najprej je bila na seznamu za prenos, a kar naenkrat je iz famoznega seznama za prenos izginila. Zanimivo, mar ne? Pa ravno družba KB 1909, ki je pletla tako mogočno mrežo po tujini in imela v domeni oskrbovanje UKC Ljubljana z žilnimi opornicami.

Spet pa imamo tajkune, ki so bili poučeni, kako bo delovala slaba banka v praksi, in so želeli, da so del prenosa na DUTB. Šli so v pravi hazard in uspeli. Na DUTB so bile njihove terjatve prenesene tudi s cca. 60 % popustom in kasneje so se pustili prodati za smešno nizke cene raznim skladom. A glej ga, glej, po nekaj korakih v nekaj mesecih, so prav tej isti lastniki, ki so bili bankam dolžni desetine milijonov, preko teh skladov prišli nazaj do premoženja. Ko so del premoženja prodali, kot npr. Rigelnik&co Adrio Mobil, so še dodatno zaslužili milijone evrov. Po stari slovenski navadi smo kratko potegnili davkoplačevalci, ki smo se pod nosom obrisali tako pri Rigelnikovem poslu z DUTB kot tudi pri veliko ostalih.

Sledijo zaslišanja

Kdaj bomo omenjene akterje zaslišali? Z zaslišanji prič začnemo konec septembra, torej čez nekaj mesecev. Najprej bomo »obrili brado« glede prenosa terjatev, sledi »proces Verovškova« in rubrika »naši skladi iz tujine«, za konec pa še zimzeleni Old boysi. Pri preiskavi se z ekipo ne bomo pustili ustrahovati. Z nikomer, ki je vpleten v takratno delovanje in poslovanje DUTB, se ne želim sestajati, zato me na kave ali kosila, češ, »saj smo ljudje, dajmo se dogovoriti, ker stvar ni takšna kot zgleda,« niti ne vabite. Pritiskom namreč ne bomo podlegli, četudi bodo ti prihajali s strani državnih institucij ali pa bodo te ovirale delo preiskovalne komisije in njenim strokovnim sodelavcem. Iz preprostega razloga: dovolj je!

OdgovoriPosreduj
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več