Preživetje koalicije na plečih otrok

Marko Balažic

Poslanci so 10. julija 2019 potrdili Pikalov predlog neustavnega Zakona o organizaciji in financiranju vzgoje in izobraževanja. Ta poslabšuje položaj staršev otrok, ki obiskujejo nedržavne šole in celo ogroža položaj nedržavnih vrtcev.

Komentar je napisal Marko Balažic iz civilnodružbene iniciative Združeni starši

Nivo razprave v parlamentu ob sprejemanju zakona in stanje duha v družbi bi nas morala skrbeti. Na eni strani vlada, na drugi pa starši, ki so se, ne glede na različna ozadja in prepričanja, povezali v civilni iniciativi Združeni starši. Ti so se zavzeli za vzpostavitev pluralnega šolskega sistema, ki bo temelj za pluralno družbo ter preko tega nastavili vladi ogledalo. Izjave poslancev, da je preživetje koalicije bolj važno kot spoštovanje pravne države ter pošiljanje staršev na sodišče namreč kažejo, da večina koalicije ni bila zmožna preseči ideoloških razlik. Ta je imela enkratno priložnost, da bi enkrat za vselej uresničila odločbo Ustavnega sodišča, ki je narekovala enak delež financiranja javnoveljavnega programa tako v državnih kot nedržavnih šolah.

V uteho, sprejetje zakona v Državnem zboru nikakor ne pomeni, da bo zakon uveljavljen. O zakonu bo v ponedeljek odločal Državni svet – če ta izglasuje veto na zakon, se ta ponovno vrne v odločanje v Državni zbor. V tem primeru bi morali podporniki zakona za njegovo ponovno glasovanje zbrati 46 glasov poslank in poslancev (ob glasovanju so jih zbrali le 42). Starši kljub razočaranju niso obupali ter so napovedali, da bodo uporabili vse pravne možnosti, da izvajanje škodljivega zakona ustavijo.

Kdaj, če ne zdaj? Kdo, če ne ravno oni? Civilna iniciativa, ki se je začela spontano zaradi zaskrbljenosti staršev, je v zadnjem mesecu dobila novo moč in bi nas morala v svojem delovanju opogumiti. Pokazala je, da državljanom ni vseeno, na kak način se v naši državi sprejemajo odločitve, sploh, če te ne spoštujejo ustavne demokratične ureditve. Daje nam upanje, da morda pravna država v Sloveniji še obstaja ter da politiki ne morejo ravnati, kot se jim zahoče. Navsezadnje pa je razkrila, da je Marjan Šarec le še en v dolgi vrsti slovenskih politikov, ki svoj ego postavlja pred dobrobit naroda.

Marko Balažic

(Združeni starši)

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več