Arheolog in zgodovinar o prikritih grobiščih (Pod lipami)

V četrtek prihajata na Srečanje pod lipami v Gorico predsednik Komisije vlade Republike Slovenije za reševanje prikritih grobišč dr. Jože Dežman in član omenjene Komisije arheolog dr. Uroš Košir. V ospredju pogovora bo četrto poročilo Komisije, ki so ga predstavili v Ljubljani marca letos in je objavljeno v zajetni monografiji z naslovom Nemoč laži, ki je izšla pri založbi Družina.

dr. Jože Dežman med sondiranjem zamolčanega grobišča na Pohorjeu. Foto (c): Tino Mamić

Poročilo 4 prinaša 57 prispevkov 25 avtorjev z več kot 500 prilogami. V njem so predstavljeni rezultati dela, ki ga je komisiji omogočil Zakon o prikritih vojnih grobiščih in pokopu žrtev iz leta 2015. Do konca leta 2018 je bilo raziskanih 233 grobišč in morišč, iz 129 je bil opravljen delen ali celoten prekop žrtev, v 104 pa je bil s sondiranjem potrjen obstoj človeških skeletnih ostankov. Odkriti so bili posmrtni ostanki vsaj 2532 oseb. Od teh jih je bilo pokopanih 1615. 162 grobišč in morišč je bilo urejenih v naravi. Med raziskavami je bilo odkritih več tisoč predmetov. Poročilo posebej opozarja tudi na neurejeno stanje vojnih grobišč v Sloveniji in slovenskih vojnih grobišč v tujini. Po zadnjih informacijah je število evidentiranih grobišč v Sloveniji doseglo število 720.

Gosta bosta spregovorila o opravljenem delu, metodah, ki so v dveh desetletjih dosegle visoko strokovno raven, težavah, s katerimi se vsakodnevno soočajo, zapletih, pa tudi rezultatih dela, ki se počasi, a vztrajno nadaljuje. Srečanje bo zanimivo tudi zato, ker se v teh dneh vendarle premika tudi raziskovanje zaenkrat največjega doslej znanega grobišča s slovenskimi žrtvami v Kočevskem rogu, in sicer v Jami pod Macesnovo gorico. Po večletnih prizadevanjih in administrativnih zaprekah bodo na lokaciji, ki se nahaja nedaleč od grobišča pod Krenom, kjer potekajo vsakoletne svečanosti, začeli z odstranjevanjem miniranega skalovja, kar bo omogočilo dostop do posmrtnih ostankov domnevno 1.500 po vojni pomorjenih slovenskih fantov.

Srečanje pod lipami z dr. Dežmanom in dr. Koširjem bo v četrtek, 18. julija, ob 20.30 na dvorišču Kulturnega centra Lojze Bratuž v Gorici, pod lipami, ki so jih goriški Slovenci posadili v petdesetih letih, ko so kupili zemljišče za gradnjo takratnega Katoliškega doma. V primeru slabega vremena bo srečanje v komorni dvorani. Pogovor z gostoma bo vodil časnikar, raziskovalec in publicist Martin Brecelj.

Erika Jazbar

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več