Tomažič ovadil ministra, shod in peticija zoper divjanje volkov

Branko Tomažič, ki mu je nedavno uspelo ustaviti preimenovanje praznika vrnitve Primorske v aneksijo. FOTO: Arhiv Državnega sveta

V soboto je bil shod sindikata kmetov zaradi vse večje škode s strani volkov in medvedov. Državni svetnik iz Vrhpolja Branko Tomažič (SLS) pa vložil kazenskoovadbo zoper okoljskega ministra za okolje Simona Zajca in predsednika vlade Marjana Šarca, ki ob napadih zveri na domače živali ne reagirata. “Ko je enkrat mera polna, je treba poseči tudi po skrajnih ukrepih, zato v SLS odločno podpiramo odločitev državnega svetnika in podpredsednika KGZS Branka Tomažiča. Upamo, da bo tudi to pripomoglo k bolj odgovornemu delovanju Vlade, ko gre za zaščito ljudi na podeželju in njihovega premoženja,” so sporočili iz vodstva SLS, ki jo vodi Marjan Podobnik.

Na dan shoda so v Sindikatu kmetov Slovenije začeli zbirati tudi podpise za zmanjšanje števila zveri zaradi zaščite kmetov in prebivalcev slovenskega podeželja. Peticija ima naslov:“Slovenija ne bo več zverinjak”. Podpise zbirajo tudi po spletu: KLIK. V njej ni samo zahteva po odstrelu volkov, ki napadajo drobnico (letos je bilo napadov že več kot 450): “Podpiramo, da se populacija volkov ohrani v ograjenih kompleksih znotraj državnih gozdov, saj ne želimo, da se iztrebi katerakoli vrsta zveri.”

Sobotnega protesta v Velikih Laščah sta se v imenu NSi udeležila poslanka Iva Dimic in predsednik Kmečke zveze NSi Janez Beja, ki je na protestu dejal: “Nesprejemljivo je, da vlada opozoril kmetov in ljudi, ki živijo na podeželju ne jemlje resno in ustrezno ukrepa! Zverinsko pa se že dolga leta obnašajo tudi oblastniki v Ljubljani, ki kmetom vedno znova le višajo davke in obremenitve!”

Kmetje so tudi na protestu opozorili, da sprejeti interventni zakon, ki določa odvzem rjavega medveda in volka iz narave, ne prinaša zadostnih rezultatov – dovoljen je na primer odstrel enajstih volkov, doslej pa je bil odstreljen le en.

V NSi pozivajo vlado, da nemudoma ukrepa in v skladu s svojimi pristojnostmi ustrezno poskrbi za zaščito državljanov in njihovega imetja: “Nesprejemljivo je, da prošnje kmetov po ureditvi alarmantnih razmer in zmanjšanju števila zveri že več mesecev ostajajo neuslišane.” Po njihovih besedah je tudi odnos ministra Simona Zajca  na  terenskih obiskih zelo pokroviteljski in celo vzvišen, kar ne prispeva k reševanju problema, ampak ga le še potencira.

Iva Dimic je z udeležbo na protestu podprla kmete in podeželje, za katerega trdi, da se ga je s strani države popolnoma pozabilo. »V zadnjih nekaj letih se je na podeželje pozabljalo. Kmetijska politika je v zadnjih letih močno ohromila življenje in razvoj podeželja. Vedno znova smo priča nenehnim spremembam davčne in kmetijske politike, uvedbi davčnih blagajn, nizki odkupni ceni mleka, neustreznim ukrepom in birokratskim oviram za preprečevanje suše, nereševanju zaščite pred pozebo, kje so bili ukrepi proti namnožitvi lubadarja v naših gozdovih, škod po divjadi. Sedaj pa še napadi in pokoli zaradi prevelikega števila zveri in prihodnje leto na vse to še velik dvig katastrskega dohodka. Kmetje ne morejo živeti od lepih in velikih besed, ki so bile danes v Velikih Laščah izrečene, ampak je potrebno strniti vrste znotraj kmetijskega sektorja, kot tudi politike,« je dejala in dodala: »Politika sprejema davke in ukrepe in čas je, da se vprašamo za koga delamo in koga ščitimo.«

Ali si bo minister ZAJC upal kaj ukreniti zoper VOLKOVE in MEDVEDE, bomo spremljali tudi v Vipavski.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več