Srebrni umetniki na Sinjem vrhu

Foto (c): www.sinji-vrh.si

Slikarji in kiparji, ki ustvarjajo za Karitas, letos praznujejo srebrni jubilej. Četrt stoletja je namreč minilo od prve mednarodne likovne kolonije na Sinjem vrhu nad Vipavsko dolino. Umetniki vsako leto ustvarjajo poleti, potem pa njih umetnine potujejo po razstavah. Doslej so imeli razstav že več kot 300, celo v Bruslju.

Foto (c): www.sinji-vrh.si

Letošnja kolonija se začne v ponedeljek 19. avgusta in zaključi 23. avgusta. Udeleženci »srebrne« kolonije so: Skender Bajrović, Klementina Golija, Andrej Jemec, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za krajši čas pa bodo na kolonijo prišli tudi Mirsad Begič, Lojze Čemažar in Zmago Modic.

Umetnike lahko pri delu opazujejo tudi obiskovalci, saj bo četrtek, 22. avgusta dan odrptih vrat. Popoldne ob 18. uri bo uradna predstavitev s kulturnim programom, ki ga bodo sooblikovali domačini z Gore, Gorjani. Zbrane bo nagovoril tudi koprski škof Jurij Bizjak.

Darovi za ustvarjena likovna dela bodo namenjen pomoči mladim. Geslo letošnje kolonije in prodajnih razstav, ki bodo sledile v naslednjih mesecih, je globoko: “Odrinimo na globoko!«

Sinji vrh je domačija z restavracijo in s prenočišči, kamor se pride, če se na Colu zavije proti Otlici. Imajo razgled na Vipavsko dolino, ki se razširi vse tja do Karavank, Benečije in Istre. Domačijo sta odprla Irma in pokojni Hieronim Krapež, danes to nadaljuje sin Kristijan s soprogo  Beti.

Foto (c): www.sinji-vrh.si

Sinji vrh je skupaj s Kovkom nekoč spadal pod župnijo Šturje, po drugi vojni pa so ga pripojili, prefarali k precej bližji Otlici. Danes je poleg umetniških delavnic tu tudi veliko jadralnih padalcev, saj je v neposredni bližini vzletišče. Da planincev niti ne omenjamo. Na višino dobrih 1000 metrov ljudje prihajajo, da se umaknejo iz doline v vročih poletnih dneh, drugi uživajo v pohajkovanju po neskončnih gozdnih pešpoteh, tretji jadrajo s padali, četrti kolesarijo. Svoj prostor so našli tudi športni plezalci, ker so v bližini odkrili plezalne stene. Sinji vrh je tudi odlično izhodišče za oglede bližnjih zanimivosti: jam, vrtač, škrapelj, ledenic, slovitih Smrekove drage in Otliškega okna.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več