Potvarjanje zgodovine v Ajdovščini

Proslava ob vrnitvi Primorske k matici v Ajdovščini se je ponovno izkazala kot sredstvo za politične in zgodovinske manipulacije. O tem je napisal članek novogoriški doktor zgodovinskih znanosti Renato Podbersič na portalu www.casnik.si: KLIK Podbersič, ki je za naslednjo številko časnika Vipavske pripravil zanimiv članek o poboju družine Brecelj iz Žapuž. Opozoril je, da je meja med ITalijo in Jugoslavijo po letu 1947 postala krvava, saj so na njej ogromno ljudi, beguncev in političnih beguncev, naši vojaki postrelili.

Dr. Podbersič v kolumni pravi med drugim:

“V Ajdovščini je bila proslava „pod rdečo zvezdo“ ob državnem prazniku „Dnevu vrnitve Primorske k matični domovini“. Kot piše na uradnem vabilu, jo v sodelovanju z lokalnimi veteranskimi in domoljubnimi organizacijami pripravlja Občina Ajdovščina pod sloganom „Iz novih sanj se rodi novi svet, kjer za dobro ljudi se meja ne gradi“. Slavnostni govornik: predsednik vlade RS Marjan Šarec.

Poleg tega so na plakatu/vabilu zgolj slovenska imena krajev globoko v Furlaniji, kjer Slovenci niso nikdar živeli (Červinjan/Cervignano) oz. je njihova prisotnost zelo majhna (Videm/Udine, Tržič/Monfalcone, Gradišče/Gradisca d’Isonzo). Torej gre za zemljevid, ki se ga ne bi sramovali niti največji slovenski nacionalisti, z realno slovensko-italijansko narodnostno mejo pa nima prav nič skupnega! Dokazuje pa, da so nekateri „pravilno“ politično navdahnjeni organizatorji za partikularne politične cilje sposobni vsega, tudi potvarjanja podatkov. Gre za tiste, ki jim je skrb za lasten slovenski narod deveta briga! Navadno sicer prisegajo na materialistično potrošnjo in še vedno hodijo po nakupih v Udine, Cividale, Monfalcone.

Renato Podbersič ml. iz Nove Gorice je doktor zgodovinskih znanosti, ki natančno proučuje tudi neznano ali zamolčano zgodovino Primorske

Najmanj nenavadno in neokusno je, da danes pod sloganom „za odprto mejo“ praznujejo in rajajo predstavniki politične stranke, z lokalnim županom na čelu, ki se imajo za nekakšne internacionalne naprednjake. Po lastnih izjavah so menda ponosni nasledniki tistih, ki so skoraj pol stoletja nedemokratično odločali o življenju nas in naših prednikov ter „skrbeli“ tudi za streljanje na meji. Brez opravičila!”

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več