Baterija brez izgub – izum iz Ajdovščine

Dopisnik RTVS Valter Pregelj je objavil novico, da so v Ajdovščini postavili demonstrator za shranjevanje energije. Manj kot leto dni po prodaji patenta za izum shranjevanja energije v trdni snovi so v ajdovski enoti Univerze Nova Gorica postavili demonstrator s prikazom delovanja te tehnologije.

Valter Pregelj piše: “Tako želijo predvsem morebitnim vlagateljem dokazati smiselnost in uporabnost izuma, zanimanje iz vsega sveta pa je nad pričakovanji, so potrdili v Laboratoriju za raziskave materialov. Razvoj ideje z zanimanjem spremljajo tudi uporabniki in izdelovalci električih vozil na Goriškem.

Električno energijo lahko daljši čas hranimo v kovinskem mediju ne da bi – v nasprotju z baterijami – prihajalo do izgub energije, povzamejo bistvo odkritja v Laboratoriju za raziskave materialov na novogoriški Univerzi. Vodja laboratorija Matjaž Valant: “Ja, ugotovili smo, da funkcionira tako, kot smo predvidevali. Določili smo izkoristke, ki so se izkazali za bistveno višje, kot smo jih pričakovali. Razrešili smo polno manjših tehničnih problemov. Nekaj malega je še ostalo, ampak to ni nekaj, kar bi oviralo zdraj izgradnjo večjih sistemov.” Infrastrukturo v megavatni velikosti naj bi postavili v enem letu, meni Valant in dodaja: “Zanimanje je nad vsemi pričakovanji. Smo imeli tu v naših laboratorijih v Ajdovščini predstavnike zelo, zelo velikih firm iz vsega sveta.”

Da gre za revolucionarno odkritje menijo tudi v Šolskem centru Nova Gorica, kjer so pionirji izdelave električnih vozil. Matjaž Marušič iz Elektrotehniške in računalniške šole: “Problem je samo, kako večji del energije shranit’ v čim manjši prostor za čim večji domet vozila oziroma kakršnega koli prevoznega sredstva. To odkritje ta izziv uspešno rešuje.” Zato se želi omenjena srednja šola na tem področju povezati z novogoriško Univerzo.”

Nova je objavljena na portalu Radia Koper.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več