Lozičan bo šef slovenskih jezuitov

p. Miran Žvanut
p. Miran Žvanut

Slovenske jezuite bo po novem vodil p. Miran Žvanut, ki izhaja iz Lozic pri Šembidu (Podnanosu). Tako kot slovenska himna, ki je tudi nastala v Lozicah na skrajnem koncu Vipavske doline: KLIK. Vrhovni predstojnik Družbe Jezusove (DJ), kot se uradno imenujejo jezuiti,  p. Arturo Sosa je namreč Žvanuta imenoval za novega provinciala slovenskih jezuitov.

Jezuiti vsakih šest let menjajo provinciala, ki je neposredno imenovan od vrhovnega predstojnika v Rimu. Lani so obhajali 50 let ustanovitve Slovenske province (1969–2019) in ob tej priložnosti jih je obiskal pater general Arturo Sosain. Po notranjem poizvedovanju v sami Slovenski provinci in posvetovanju v rimski jezuitski kuriji se je p. Miran pokazal kot najbolj primeren kandidat. Službo novega provinciala bo nastopil v soboto 27. junija med slovesnostjo pri Sv. Jožefu v Ljubljani.
Aktualni provincial p. Ivan Bresciani je rekel: “Kot Miranov predhodnik se veselim tega imenovanja in vem, da bo p. Miran vstopil v to službo s pogumom in srcem. Kot župnik zelo dobro dela na župniji v Ljubljani v Dravljah in bo nadaljeval svoje delo kot voditelj province. Sobratje jezuiti smo veseli, da bo naš pastir in ga že sedaj spremljamo z molitvijo in priporočamo Božji previdnosti.”

Kdo je p. Žvanut

Miran Žvanut (1969) prihaja iz župnije sv. Frančiška Ksaverija v Lozicah, ki se je pred dvema letoma pridružila župniji Podnanos. Po srednji šoli in odsluženem vojaškem roku je študiral na Fakulteti za lesarstvo, Fakulteti za farmacijo in Teološki fakulteti. Leta 1999 je vstopil v jezuitski red in po končanem noviciatu šel na jezuitsko bogoslovsko prakso v Rim, od tam pa na študij filozofije in teologije v Dublin na Irsko.
Po mašniškem posvečenju leta 2006 je bil poslan v župnijo Ljubljana Dravlje, kjer je opravljal službo kaplana. Po študiju duhovnosti na Univerzi Santa Clara v Združenih državah Amerike in opravljeni tretji probaciji v Čilu se je vrnil v Slovenijo, kjer se je posvetil  študentski pastorali v Mariboru. Leta 2014 je opravil zadnje redovne zaobljube in bil imenovan za župnika v župniji Ljubljana Dravlje, leta 2018 pa je postal tudi predstojnik jezuitske skupnosti v Dravljah.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več