13. maj 1941, prvi spopad z okupatorjem

Na Mali gori pri Ribnici se je 13. maja 1941 odvil prvi spopad z okupatorjem po aprilski kapitulaciji. Takrat so bili slovenski komunisti po navodilu Moskve zavezani paktu nenapadanja s Hitlerjem. 26. aprila 1941 so komunisti ustanovili Protiimperialistično fronto, ki pa ni bila naperjena proti Nemcem, ampak proti zahodnim zaveznikom. Primorski Tigr se je proti fašizmu takrat boril že poldrugo desetletje. Tigr je bil središče slovenskega odporništva in nadstrankarskega značaja. Bil je prva protifašistične borbena organizacija v Evropi.

13. maja 1941 so se z italijanskim okupatorjem spopadli trije tigrovci – vodja Danilo Zelen iz Senožeč, Danilo Kravanja iz Čezsoče in Tone Majnik iz Tolmina. Zaradi velikanske premoči Italijanov niso imeli možnosti. Kravanja in Majnik sta uspela pobegniti, Zelen pa je vztrajal do konca. Preden so ga zajeli, se je ustrelil. To je bila prva žrtev uporniškega gibanja v Sloveniji po kapitulaciji.

Slovenska vlada je na Mali gori 13. maja položila venec

Kljub izkušnjam in predanosti protifašističnemu boju pa Osvobodilna fronta, ki je nastala po ukazu Sovjetske zveze, ko je bila napadena s strani Nemčije, Tigra v svoje vrste ni sprejela.

Tigrovci so se sicer izogibali civilnim žrtvam: tako denimo niso izvršili atentata na Benita Mussolinija v Kobaridu, ker bi morali žrtvovati tudi skupino šolarjev. Pred leti je na državni proslavi na Mali gori takratni premier Janez Janša dejal: “Tigr je čisto odporništvo, predpartizanstvo, pomembno za obstoj Primorcev in Slovencev, kar bi bilo partizanstvo brez komunistične prevlade.” Takrat je na Malo goro med udeleženci prišla peš tudi Postojnčanka Julijana Florjančič, ki je rekla: “Prej je to bil praznik samo nekaterih. Danes je to praznik vseh Slovencev in je prav, da ga praznujemo.”

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več