Janez zna, janezki pač ne

Včeraj zjutraj me je urednik portala Domovine prosil, če bi napisal komentar o članku Janeza Janše, predsednika vlade. Naslov premierjeve daljše objave na uradnih spletnih straneh vlade je Vojna z mediji. Prebral sem ga z zanimanjem. In kmalu po kosilu sem komentar oddal.

Začuda pa slovenski mediji članka, ki iz prve osebe govori o tem, zakaj premier tako veliko tvita in zakaj stalno komentira novinarske objave, kot da niso opazili. Z izjemo Domovine pa še kakega medija. Šele pod večer so novinarji opazili, da je premier nekaj napisal na uradni spletni strani vlade. In takrat se je usulo. Mediji so začeli tekmovati, kdo bo na večje napisal, da je JJ začel vojno z mediji. Članka pa sploh prebrali niso. Kvečjemu preleteli. Zato se je Tanja Starič, paradno novinarsko ime slovenske levičarske medijske scene, v Odmevih povsem osmešila, saj jo je zunanji minister Anže Logar z odgovori stisnil v kot. Jasno je pokazal, da si ni prebrala ne premierjevega članka ne njegovega pisma Bruslju. Čeprav je prav o teh dveh besedilih postavljala ostra vprašanja.

O vojni, ki to ni

O članku JJ sem napisal nekaj misli, ki so bile objavljene danes zjutraj. Stari politični lisjak, v katerega se zaganja že tretja generacija neizkušenih novinarčkov, je v v svojem komentarju razkril, kako razmišlja. Da ne prisega več na mantro, da imajo novinarji vedno prav in vedno zadnjo besedo, da se z njimi ne smeš prepirati, da so četrta veja oblasti. V četrt stoletja je ugotovil, da tako obnašanje nima učinka. In zato je postavil odlično retorično vprašanje. Ali poznate koga, ki je zmagal v vojni tako, da je zbežal?
Ta ugotovitev ga je očitno pripeljala do tega, da je zaradi medijskih napadov tudi sam vzel orožje v roke. Zato sta bila ustanovljena brezplačnika Slovenski tednik in Ekspres. Zato je bila ustanovljena Nova24tv, zato revija in portal Škandal24, zato se spogleduje tudi s prodorom v lokalne medije kot je novi GO-portal. In Primorska24.
A ves ta napor po našem mnenju ne bo dovolj, da bi se ne ponovila zgodba iz leta 2008, ko je uspešna vlada izgubila volitve. In to predvsem zaradi neusmiljene medijske vojne. Proti kateri so vsi dragi medijski samoobrambni udarci kot tisti iz neke druge vsiljene pravične samoobrambne vojne, ki se je tragično končala.

Premier zelo dobro ve, da je na frontni črti na drugi strani šahovnice nekajkrat več figur kot na njegovi. Čeprav na oni stranizaradi negativne selekcije ni nobene kraljice, pa je trdnjav in lovcev več deset. Da nepreglednega števila konjev in kmetov niti ne omenjam. A druge poti, kot da začne pri kmetih, nima.

Celoten komentar o članku premierja Janeza Janše je objavljen na portalu Domovina.je: KLIK.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več