Fojbe in junaki Bazovice

Notranjost ene od mnogih slovenskih kraških jam (Špirnica). Foto (c): Tino Mamić

Predsednik Borut Pahor se bo poklonil tudi pred bazovsko fojbo, kar je spravilo v bes velik del slovenske levičarske elite in zvezo takoimenovanih borcev. Nedavno je na to temo nastal komentar, ki ga je objavil portal Domovina.je in je dosegel zelo visoko branost. Tu je njegov glavni del.

Vzrok in povod za fojbe

Primorci dobro vemo, kaj vse so Italijani počeli z našimi predniki na okupiranem ozemlju vse od konca prve svetovne vojne naprej. Vemo za več zločinov, za tisoče zapornikov in mobilizirancev. Vemo, da je zaradi italijanske okupacije svoj dom moralo zapustiti na desetine tisočev Primorcev. Zato tudi razumemo, da je v pijanem besu več kot 3.000 ljudi končalo v jamah. Fojbah. In da je četrt milijona Italijanov zapustilo Slovensko in Hrvaško Istro. Oboje lahko skušamo razumeti, čeprav tega ne moremo odobravati. Če smo demokrati, kakopak. Če nismo, potem je to druga zgodba z drugimi vrednotami, ki pa v demokratični in svobodni Sloveniji nimajo kaj iskati. Vsaj v ustavi tako piše.

Razumemo, a ne odobravamo

To partizansko maščevanje nad Italijani torej lahko razumemo. Ne moremo pa razumeti, da danes, tričetrt stoletja po teh dogodkih, še vedno dovolimo, da na človeške kosti v fojbah mečemo smeti. Da živimo v državi, kjer je uradno več kot 600, neuradno še nekaj sto več, prikritih grobišč. Večinoma neoznačenih.

Fašistični zločini so gromozanski, a se njihova krutost vendarle težko primerja s krutostjo, ko človeka živega vržeš v jamo, pokoplješ z drugimi trupli in zatem še leta nanj mečeš kosti

Smeti na kosti

V prenekatero kraško brezno na človeške kosti še dandanes mečejo odpadke (Špirnica). Foto (c): Tino Mamić

V mnogih kraških breznih na Primorskem, ki jim po italijanskem zgledu rečemo fojbe, ležijo kosti kot da bi šlo za kake divje živali. V eno so do nedavnega redno metali odpadke iz svinjske klavnice. V drugi so kosti prekrite s tonami pokvarjenih konzerv. Tretjo so napolnili s pokvarjenimi salamami iz Luke Koper – za petnajst tovornjakov vlačilcev je bilo teh odpadkov. V četrti, ki so jo po vojni bili izpraznili in pokopali kosti, pa so nekaj let nazaj spet našli človeške kosti. Torej so žrtve v fojbe metali še precej let po vojni!

Da so naše gmajne polne nepokopanih človeških kosti je sramota in barbarizem, ki mu težko najdemo kaj podobnega. Dokler bo temu tako, nas je lahko samo sram. Tako sram, da je bolje, če smo povsem tiho, ko začne kdo v tujini omenjati fojbe. Fašistični zločini so namreč gromozanski, a se njihova krutost vendarle težko primerja s krutostjo, ko človeka živega vržeš v jamo in pokoplješ z drugimi trupli, še leta in leta zatem pa nanj mečeš smeti.

Ljudje, ki glasno ali tiho odobravajo tako stanje, seveda nimajo nobene pravice dvigovati glasu, ko posamezni neuki ali pokvarjeni italijanski desničarji besedičijo o zgodovini.

 

Celoten komentar

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več