V zakulisju: Ljudmila Novak o obletnici NSi, aktualni vladi in EU

Ljudmila Novak, ki je bila naša gostja v oddaji V zakulisju, je tista nekdanja predsednica stranke, ki je vodenje NSI prevzela iz rok nekdanjega predsednika vlade in finančnega ministra dr. Andreja Bajuka. Zanj med drugim pravi: „Občudovanja vredno je, da se je odločil kot svetovljan in uspešen svetovni in evropski finančnik priti v Slovenijo in nam s svojim znanjem pomagati. Bil je odličen strokovnjak, velik domoljub in predvsem pošten. Žal je premalo poznal slovenske razmere in je težko razumel naše zapleteno politično dogajanje… Kot odličen finančni minister ni znal in ni smel tega promovirati v javnosti. Ministri NSI so imeli zahtevne resorje, vendar kar je bilo dobro, si je pripisala vlada in predsednik vlade, medtem ko se posamezni ministri niso smeli pohvaliti s svojimi dosežki…Nekaterim je bil dr. Bajuk zaradi transparentnega dela na finančnem ministrstvu tudi trn v peti.“

V nadaljevanju je spregovorila o tem, kako so takrat NSI „rezali kot salamo“ tako člani stranke, kot politiki od zunaj. Ljudmila Novak je bila tista, ki je stranko po neuspešnih volitvah in izpadu iz državnega zbora leta 2008 na naslednjih predčasnih parlamentarnih volitvah 2011 ponovno vrnila v Državni zbor. Predstavila je tudi zakulisno dogajanje v času, ko je zmagovalec volitev Zoran Janković neuspešno sestavljal vlado in jo prepustil v roke Janezu Janši. Dotaknila se je tudi te druge Janševe vlade, ko je bila ministrica za Slovence po svetu in predstavila razmere in razloge za njen padec. Takrat je ravno njena stranka predsedniku vlade Janezu Janši ostala ves čas v podporo, medtem, ko so SLS, DL in Desus vlado zaradi očitkov korupcije, katerih je bil deležen Janša, zapustili in povzročili njen padec. „Tu se je izkazala tudi neenakost v slovenski družbi. Medtem, ko je predsednik vlade zaradi korupcijskih očitkov padel, je Zoran Janković kljub podobnim očitkom ostal ljubljanski župan,“ še pove.

Pod njenim vodstvom je šla stranka uspešno tudi na naslednje volitve, potem pa se je umaknila in na predsedniškem mestu jo je zamenjal Matej Tonin, aktualni obrambni minister.

Foto (cc): Matjaž Lavrič

Predstavila je tudi delovanje aktualne vlade in ravnanje predsednika vlade Janeza Janše. „Ima največ političnih izkušenj, po drugi strani pa je človek, ki težko upošteva svoje partnerje, ali pa vleče poteze, ki zelo razburjajo ljudi in jih delijo. Zato se mi ne zdi najbolj primeren za predsednika vlade. Glede na to, da se je potem zgodila pandemija, pa se mi je zdelo dobro, da imamo operativno vlado in da nismo šli na predčasne volitve,“ še pove.

Meni, da ministri NSI svoje delo ministrov opravljajo dobro.

V drugem delu oddaje je spregovorila tudi o delovanju Evropskega parlamenta, kjer se nepopustljivo zavzema za vladavino prava. Zaradi tega je ves čas tarča nesramnih zapisov na socialnih omrežjih in v nekaterih medijih. Ob koncu oddaje je odgovorila tudi na vprašanje, ali je pripravljena še v drugo kandidirati za predsednico Slovenije. Več pa si lahko ogledate v oddaji na spodnji povezavi.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več