Vitalni Vital

Foto (c): Tino Mamić

Po osmih letih sva z mojo drago spet šla na duhovne vaje k patru Vitalu Vidru. Duhovniku, jezuitu. Njegove duhovne vaje so res privilegij. Hormon rasti zakonske sreče. Niso samo preprečevalec ločitve in odtujitve zakoncev, ampak tudi povečujejo kakovost odnosa med zakoncema. Nič čudnega, da je skozi njegove roke šlo že na stotine parov. Mnogi so se tudi združili v skupnost z imenom Najina pot. Nekakšno gibanje. V resnici pa projekt, ki državi prihrani milijone, saj preprečuje ločitve. Centri za socialno delo bi morali priporočati duhovne vaje Najine poti, saj bi s tem preventivno prihranili kupe denarja.

Lepo je tudi okolje Mirenskega Gradu, z razgledom na prelepo Vipavsko dolino in širno Furlansko nižino, pod budnim očesom čuvarja slovenske zemlje, spomenika v obliki stražnega stolpa na Cerju. Lepo tudi zaradi lepote poletja: borove sence, petja škržatov, spanja pri na stežaj odprtem oknu in posedanja po tratah.

Je pa vse skupaj tudi naporno. Saj veste, brez dela ni jela. Za tri dni večurnih pogovorov v dvoje je treba imeti nekaj vztrajnosti in potrpežljivosti. Mnenja se namreč krešejo. A so vmes tudi prekrasni trenutki, prav zares nepozabni. In polne baterije, polni akumulatorji, ki se več mesecev ne izpraznijo…

Vitalni Vital, ki že desetletja prihaja na Mirenski Grad z avtom iz Maribora, se v svojem 92. letu življenja zdi kot pravi božji dar. Pravzaprav kot neposredni in osebni Božji dar.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več