Erjavcu je treba postaviti spomenik – to bo najceneje

Bojan Požar piše takole: “VSAJ PRI ERJAVCU VSE JASNO: POSKUSIL JE, SICER ŠE VEDNO ROVARI, A NIMA PODPORE, ZATO BI SE RAD VRNIL V BELGIJO Da naj bi Karl Erjavec postal slovenski veleposlanik (recimo v Belgiji), se strinjajo tudi vsi ključni deležniki: predsednik republike Borut Pahor, predsednik vlade Janez Janša, Aleksandra Pivec in zarotniki proti Pivčevi …”

Res, je, če se Erjavec, ki so mu onemogočili vrnitev v Desus, vrne v rojstno državo, Belgijo, bo tako manj škode. Bo pa za državo škoda velika: veleposlanik, ki ne zna jezikov, v osrčju EU. Pri skromnem proračunu za slovensko diplomacijo to pomeni katastrofo.

Povišati nekoga, da se ga znebiš. Stara praksa politike, ki se daljnoročno ne izplača. Razen v Cerkvi, ko je povišanje lahko povezano samo z nazivom, denarjem in častjo, ne pa z dejansko močjo.

Zato bi bilo bolje in ceneje Erjavcu v Ljubljani postaviti spomenik pred parlamentom, kot pa ga poslati za šefa pomembnega diplomatskega predstavništva.

Če postane nekdanji politik veleposlanik, je to lahko odlična poteza. Predstavljajte si, da postane veleposlanik Rupel ali Peterle. Celo Cerar bi ne bil tako slaba izbira. Ne pa Erjavec. Človek lagodja, brez vsakega diplomatskega talenta in brez primerne izobrazbe, ki bojda niti angleško ne zna. Dolgoletno uspešno mešetarjenje v slovenskem parlamentu ali vladi ne pomeni, da si sposoben za diplomacijo.

Z edino referenco, da je malo bolj od blizu poslušal simultane prevajalce na debatah ministrov v Bruslju. Upam, da se bo našel kak žvižgač, ki bi opisal njegovo “aktivnost” na kakem Evropskem svetu. To bi bilo ne le zanimivo, ampak gotovo tudi komično.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več