Dajmo, podarimo sebi in Borisu Pahorju malce spremenjeno himno

30 let po prvih svobodnih volitvah in nekaj mesecev pred 30. obletnico osamosvojitve je pravi čas, da celotna politika stopi skupaj in spremeni slovensko himno iz internacionalne v slovensko.

Boris Pahor, slavni pisatelj, ki 26. avgusta praznuje 107. rojstni dan, je že večkrat javno opozoril na problem, da v slovenski himni ni – Slovencev. Običajno je to navedel kot dokaz, argument, da Slovenci sebe ne cenijo dovolj. Poudaril je tudi, da Slovenci nacionalno trobojnico uporabljajo kvečjemu za navijanje na športnih dogodkih, za nacionalne praznike pa je ne izobešajo. “Če še po dvajsetih letih Slovenci ne čutijo potrebe ob državnem prazniku izobesiti zastavo, kje je potem narodova zavest,” se je vprašal na praznovanju svojega 97. rojstnega dne.

Slovenski politiki se mu tudi o 107. rojstnem dnevu vsi po vrsti poklanjajo. To počnejo že več let. Iskreno, se mi zdi. Prav je tako. Politiki so namreč predstavniki nacije in tako izrazijo poklon v imenu vseh državljanov.

Vendar pa se zdi, da Pahorja politiki sicer poslušajo, a ne jemljejo resno. Prikimavajo mu, a v resnici takoj po srečanju pozabijo na njegove besede.

Pisatelj Boris Pahor je javnost in politike že večkrat pozval k spremembi besedila slovenske himne, saj gre za edino himno na svetu, ki ne poje o svojem narodu in državi. Pred okroglimi desetimi leti mu je na forumu Draga na Opčinah pritegnil tudi Drago Jančar. Slovenija je namreč edina država, ki v himni slavi druge narode, svojega pa sploh ne omeni.

Celoten komentar je objavljen na portalu Požareport: KLIK

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več