O prebegu novinarja Nenada Glücksa iz JLA v Slovensko vojsko

V tokratni oddaji smo gostili Nenada Glücksa, novinarja tednika Reporter. Velja za enega najbolj prodornih in verodostojnih slovenskih novinarjev, ki ne skriva, da ga pri novinarskem delu vodijo načela slovenske pomladi. V prvem delu oddaje je povedal, da je živel v družini, ki je bila povezana z medicino. Marsikdo bi pričakoval, da bo šel tudi sam po tej poti, a se je odločil za študij pravnika, ki ga je tudi dokončal. Poklicna pot pa ga je po kratki službi povezani s pravosodno vejo zapeljala na novinarsko. Povedal je, kako je v času osamosvojitvene vojne, ki jo je dočakal na služenju vojaškega roka v Vrhniki, pobegnil iz vojašnice in se pridružil slovenskim teritorialcem. Še pred njegovim prebegom čez ograjo so bili nekateri častniki JLA prepričani v svojo zmago in vojakom razlagali, da gre za zadnjo bitko za ohranitev Jugoslavije. Nenad se je tem besedam le nasmehnil in se odločil, da se bo sam rajši aktivno vključil v osamosvojitev Slovenije. Povedal je, kako mu je uspelo prebegniti, kasneje sodelovati v osamosvojitveni vojni in pojasnil tudi svoj pogled na slovensko pomlad in povedal, kaj je po njegovem od nje ostalo. Par besed je namenil tudi neizvedeni lustraciji nekdanjih visokih partijskih funkcionarjev v politiki in sodstvu.

Tu je link do oddaje: KLIK

„Janez Janša je politik, ki kritike ne prenaša.“

Pred vami je še 2.del pogovora z Nenadom Glücksom. Čeravno ga zadnje desetletje in več poznamo kot novinarja tednika Reporter, je svoje prve novinarske korake začel na nacionalni RTV. Tu je pokrival predvsem gospodarske teme, pripravljal prispevke za Odmeve in med drugim kot mladi raziskovalni novinar uspel zrušiti državnega tožilca Gorazda Fišerja. Kmalu zatem se je pridružil ekipi Pop TV, kjer je sodeloval z Urošem Slakom pri oddaji Trenje, ki so se je mnogi politiki na široko izogibali. „Ne more se politik samo takrat pojaviti na televiziji, ko mu to koristi, ampak tudi, ko je recimo vpleten v kakšno afero,“ pove in doda, da je iz POP TV odšel na tiskani medij Žurnal. „Bolj kot na televiziji sem svojo nadaljnjo novinarsko pot našel v tiskanih medijih, ki sem jim še vedno zvest.“ Kasneje je prišlo povabilo Danila Slivnika, odgovornega urednika tednika Mag. Po novinarski karieri na Mag-u se je pridružil ekipi Silvestre Šurle in skupaj z njimi ustanovil tednik Reporter. „Verjel sem v ta projekt, ker sem vedel, da za njim stoji dobra ekipa novinarjev.“ V nadaljevanju je opisal svojo novinarsko delo na Reporterju. Pravi, da je Reporter pomladni časopis. „Za osnovo svojega delovanja imamo še vedno vrednote slovenske pomlad,“ je povedal in dodal, da pa največja stranka, ki izvira iz pomladnih časov, to pogosto ni več. Dotaknil se je tudi krivičnega procesa Patria, prek katerega so obračunali z vodjo opozicijo. Opozoril je tudi na intervju, ki ga je pred leti opravil z nekdanjim članom SDS Žigom Turkom, ki je omenil, da na predsedniškem mestu SDS vidi tudi še katero drugo ime, ne le Janeza Janšo. Omenil je Romano Jordan. „Že samo to, da sem si drznil to vprašati Žigo Turka, je bilo dovolj, da nas je Janez Janša prek tviterja začel napadati. To se je potem v naslednjih letih le še stopnjeval. Treba je povedati, da smo bili vedno kritični do levih strank, z levico povezanimi gospodarstveniki ali pa tistimi v pravosodju. Kar ne pomeni, da nismo bili kritični tudi do SDS, NSI in SLS, ko je bilo to potrebno. Treba pa je povedati, da je Janez Janša politik, ki kritike ne prenaša.

V zadnjem delu oddaje je predstavil svoj pogled na RTV, Nove24 TV in tudi svoj pogled na tiskane medije, in medije, ki so v rokah politike ali lokalnih šerifov. Dotaknil se je tudi našega pravosodja in politične elite oziroma oblasti. „Imamo tako oblast, kot si jo zaslužimo. Oblast je le naša preslikava. Nenazadnje jo sami izvolimo in nam je ne Kitajci.“ Na vprašanje, ali meni da bi imeli boljši politični izbor, če bi imeli predsednik vlade ali ministri višje plače, je odgovoril, da zagotovo, saj so njihove plače poniževalno nizke. Zaradi tega pridejo do političnih položajev tudi mnogi taki, ki so pripravljeni marsikaj storiti, da le ostanejo na položaju.

Več pa ob spremljanju oddaje, ki je pred vami: KLIK

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več