Nateg velikih bratov Petrol in OMV

Požareport.si

Nedavno je vlada sprostila določanje cen goriv. Tako kot je to urejeno po razvitih bogatih državah. A pri nas sta se zoper to postavila velika naftna brata, ki obvladujeta veliko večino benzinskih črpalk, Petrol in OMV, ter se dogovorila in usklajeno dvignila ceno.

Danes zjutraj imajo tako vse črpalke v Kopru in okolici identične cene za gorivo. Ne glede na podjetje, ne glede na kraj. Na vseh črpalkah na avtocesti je cena dizla 1,019 evra, na neavtocestnih črpalkah pa 1,002 evra. Na področju za 100.000 ljudi tako ni niti ene same konkurenčne cene goriva. Ampak je vse dogovorjeno, čeprav gorivo ponujajo štirje “konkurenti”: Petrol, OMV, Shell in Mercator.

Po sprostivi določanja cen sta se tako Petrol in OMV dogovorila in sta v istem trenutku za isti znesek dvignila ceno. To je seveda kartelni dogovor, ki je v nasprotju z ustavno določenim svobodnim tržnim gospodarstvom? Kje so regulatorji? Urad za varstvo konkurence? Zavod za varstvo potrošnikov? Kriminalisti?

O tej temi govori moja kolumna, ki je objavljena na portalu Požareport z naslovom KDO BLOKIRA NAŠO SVOBODO ALI NAPETNAJSTILI SO NAS. NE PRVIČ NE ZADNJIČ. Vabim k branju in deljenju: KLIK

Na spletni strani Goriva.si lahko Varuh konkurence v nekaj sekundah najde dokaz o kartelnem dogovoru slovenkih naftarjev, monopolistov.
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več