Slovenija postaja misijonska dežela

Zmanjševanje naročil za svete maše in drastičen upad obiska nedeljske maše, že počasi vodita v razmišljanje o potrebnosti župnije, oziroma stalnega duhovnika v župniji. Ob pomanjkanju duhovnih poklicev in ob podatkih statistike za škofijo je raven starosti duhovnikov nad 65 let zelo velika, mlajših je malo. Ne bo samo po sebi umevno, da bo vsaka sedanja ali po spremembah leta 2018, vsaka župnija imela svojega stalnega duhovnika in nedeljske maše ne bodo na vsakem vogalu.

Slovenija postaja vedno bolj misijonska dežela in veliko vprašanje je, kdaj se bomo tega zavedli. Uničuje nas indivudalizem in praktični ateizem. Cerkve marsikdo ne potrebuje več, morda še za krst in birmo, katere izplen je odhod mladih iz praktičnega krščanstva. “Po birmi me ne boste videli več”, mi je iskreno rekel eden od lanskih birmancev, drugi so bili seveda tiho, mislili pa so skoraj vsi enako, kar se tudi vidi. Otrok in družinskih članov veroučencev je pri nedeljski maši zgolj za vzorec.

Čez dve leti bomo v župniji imeli kanonično vizitacijo in birmo in videli bomo kam se usmerjamo.
Corona-kriza bi lahko ponovno ostro posegla v naše ustaljne prakse in bojim se, da bomo ponovno ostali pri zaprtih cerkvah. In to zaradi tega, ker mnogi ne jemljejo te epidemije dovolj resno. Niti aplikacije #OstaniZdrav# si ne naložijo v telefone, medtem ko v telefone nalagajo vse druge pametne in nespametne. Seveda ni dovolj da si zdrav človek to aplikacijo naloži, oboleli pa skrivajo svoje stanje in je zato aplikacija brez veze. Bodimo pametni.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več