BIA Separations okronana z najvišjim nacionalnim priznanjem za inovacije

Na sinočnjem Dnevu inovativnosti je Gospodarska zbornica Slovenije (GZS) podjetju BIA Separations podelila zlato nacionalno priznanje GZS za inovacijo 2020. Najvišje slovensko priznanje za inovativne dosežke je ajdovsko podjetje prejelo za inovacijo razvoja procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2 (SMA).

Nacionalna komisija je letos podelila 11 zlatih priznanj za inovacije 2020. Izbirali so med 43 nacionalnimi kandidati, ki so bili izbrani izmed 221, ki so kandidirali na regionalnih razpisih. BIA Separations je priznanje za najboljše inovacije Severne Primorske prejela septembra.

»Ohraniti želimo še veliko življenj«

Priznanje je v imenu podjetja prevzel dr. Matej Penca, prokurist podjetja, ki je poudaril, da so v BIA Separations od samega začetka verjeli v neverjeten potencial, ki ga ima genska terapija: »V razvoju metod čiščenja zdravil smo prepoznali perspektivno tržno nišo. Od leta 1998 do 2018 smo polovico vseh prihodkov od prodaje namenili razvoju tega področja. To neomajno zaupanje v smer, ki smo si jo zadali, se je preslikalo v inovacijsko kulturo kolektiva. In velik poklon vsem zaposlenim, vrhunskim strokovnjakom BIA Separations, ki ste verjeli v to vizijo in z  nami prebrodili globoko vodo. Skupaj smo podjetje v zadnjih letih postavili iz ozadja v prvo vrsto na svetu

Dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja, je pri tem na misijo ohranjanja življenj, povabil tudi nove sodelavce: »S potrditvijo uporabe genske terapije soustvarjamo veliko revolucijo na področju farmacije. Motorjev razvoja pa ne ustavljamo, ravno nasprotno. V svoje vrste bomo v prihodnjih letih vabili 100 novih zaposlenih. Veliko je še življenj, ki jih želimo ohraniti

Tisoče inovatorjev in inovacijskih ekip, ki gradi slovenske inovacije
Na Dnevu inovativnosti, ki ga vsako leto organizira GZS, je zadovoljstvo z izjemnim inovacijskim potencialom Slovenije izpostavilBoštjan GorjuppredsednikGospodarske zbornice Slovenije: »Letos praznujemo 24 let izbora in nagrajevanja inovacij na regionalni ravni, in 18 let nagrajevanja na nacionalni ravni. Na regionalne razpise je prispelo 221 prijav inovacij, približno 10 odstotkov več kot lani. Za temi inovacijami stoji več kot tisoč inovatorjev in inovacijskih ekip. Glede na to, da je v času razpisa v ustaljene poslovne prakse organizacij posegel covid-19, nas te informacije še bolj osrečujejo in navdajajo z optimizmom za prihodnost.«

Genska terapija prinaša revolucijo v farmaciji

Dr. Matej Penca, foto: Matjaž Očko

BIA Separations je zlato nacionalno priznanje GZS za inovacijo 2020 prejela za inovacijo razvoja procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma za zdravljenje dojenčkov s smrtonosno spinalno mišično atrofijo tipa 2 (SMA). Maja 2019 je bila odobrena prva 100-odstotno učinkovita genska terapija za zdravljenje dojenčkov s to boleznijo. K razvoju procesa čiščenja genskega zdravila Zolgensma je z inovativno, slovensko tehnologijo prispevalo podjetje BIA Separations, ki je s tem slovensko znanost postavilo v sam svetovni vrh. Tehnologija čiščenja je namreč eden ključnih procesov v proizvodnji zdravil: z njo ločujejo zdravilno učinkovino od ostalih, pogosto strupenih ali celo rakotvornih snovi, proces pa predstavlja tudi do 80 % proizvodnih stroškov zdravila, s katerim rešujejo življenja. To zdravilo je po odmevni dobrodelni akciji, novembra lani prejel tudi deček Kris.

Za namen čiščenja zdravila Zolgensma so v BIA Separations razvili inovativen biokemijski tehnološki postopek, pri katerem se uporabljajo kromatografske monolitne kolone iz linije CIMmultus™. Gre za t.i. inteligentne filtre, ki zaznajo nečistoče v bistveno nižjih koncentracijah, kot je bilo doslej znano, in jih temu primerno bolje prečistijo. V nekaterih primerih ta tehnologija dosega kar 15-kratno povečanje učinkovitosti v primerjavi s tradicionalno, ne-monolitno tehnologijo. Potrditev uporabe genske terapije sicer predstavlja veliko revolucijo na področju farmacije, saj bo ta v roku 20-30 let omogočala zdravljenje večine bolezni – od raka, depresij, do sladkornih in srčnih bolezni. Z množično uporabo bo cena učinkovin padla, omenjeno pa bo povzročilo velike spremembe v delovanju zdravstva, zavarovalnic in farmacevtske industrije. 

Najvišje priznanje v Sloveniji

Priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni predstavljajo najvišja nacionalna priznanje inovativnim dosežkom slovenskih podjetij in drugih organizacij ter s tem promocijo inovativnosti v Sloveniji. GZS v sodelovanju z regionalnimi zbornicami vsako leto razpisuje natečaj in nagrajuje inovacije. V preteklih 17 letih so bila v celotni Sloveniji priznanja podeljena preko 10.200 inovatorjem in inovatorkam in več kot 2.980 inovacijam. Na nacionalni ravni je bilo podeljenih 142 zlatih priznanj, priznanja GZS za inovacije pa so prepoznane tako v Sloveniji kot v tujini. Izbor najboljših inovacij iz vseh 13 regij oceni nacionalna komisija, ki podeli priznanja GZS za inovacije na nacionalni ravni.

Dr. Matej Penca, prokurist, BIA Separations (drugi z leve). Foto: Matjaž Očko
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več