Podelili Meškova priznanja 2020: Maček, Paljk in Svetina

ZNP

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) je podelilo častna priznanja Boruta Meška za leto 2020. Častno priznanje Boruta Meška 2020 za življenjsko delo na področju demokratizacije slovenske družbe je prejel Janko Maček. Častno priznanje Boruta Meška 2020 za posebne dosežke na področju medijskega osveščanja slovenske družbe prejme Jurij Paljk. Častno priznanje Boruta Meška 2020 “novinarska gazela” prejme Luka Svetina.

Spomin na Meška

ZNP častna priznanja Boruta Meška podeljuje od leta 2011 v spomin na urednika in novinarja Boruta Meška. Častna priznanja podeljuje novinarjem in publicistom, novinarskim ekipam in medijem, ki se ponašajo s strokovnim znanjem, profesionalnim pogumom, demokratično svobodomiselnostjo, kritično distanco in družbeno odgovornostjo. Podeljuje ga tistim, ki so zavezani spoštovanju človekovih pravic in temeljnih svoboščin ter novinarski etiki.

Eden od treh nagrajencev je Jurij Paljk, prijatelj in podpornik portala Vipavska, za katerega prispeva tudi kakšen iskriv komentar. V obrazložitvi priznanja Juriju Paljku so v ZNP zapisali:

Jurij Paljk, priznanje za medijsko osveščanje

“Jurij Paljk je bil rojen na Vipavskem, a že od leta 1978 živi v Italiji. Vse od takrat je zelo aktiven član slovenske narodne skupnosti na Tržaškem in Goriškem. Udejstvuje se na zelo raznovrstnih področjih, zlasti pa kot pesnik, prevajalec, novinar in urednik. Zadnji dve desetletji je odgovorni urednik tednika Slovencev v Italiji Novi glas, časopisa, ki si je za svoje temelje že v začetku določil ohranjanje, gojenje in širjenje slovenske besede in samobitnosti, zvestobo svobodoljubni in demokratični misli ter krščanski etos.

Novi glas bralcem daje verodostojno sliko življenja slovenske narodne manjšine v Furlaniji-Julijski krajini, a pomembno sega tudi na drugo stran državne meje, ki je bila pred desetletji prebivalcem tega območja vsiljena. Zato združuje in primorski kulturni prostor dojema kot enotnega, ne pozablja pa niti na slovenske zdomce po vsem svetu. Novi glas poroča, informira, analizira, prinaša svež uvid v dogajanje v družbi. Pomemben doprinos časopisa je tudi naravno prepletanje politike, kulture in vere, ki je v Sloveniji zaradi režimske poškodovanosti – zlasti v medijih – še vedno precej nepredstavljivo. Urednikovanje Jurija Paljka zaznamujejo tudi pomembne tehnične posodobitve – pomemben del svojega delovanja je časnik namreč prenesel na splet, pohvali pa se lahko s sodobno obliko in preglednostjo.

Jurij Paljk živi v kraju Terzo pri Ogleju in je tako vsakodnevno vključen v slovenski, italijanski in furlanski jezikovni prostor, še danes pa je Paljk tesno povezan s kraji, od koder izhaja. Z vsem svojim delovanjem ključno povezuje zamejstvo ne le s Primorsko, ampak z vso Slovenijo. Piše in objavlja v slovenskih medijih v Italiji in Sloveniji, je tudi pesnik, pisatelj in prevajalec. Izdal je več knjig, njegova poezija je prevedena v italijanščino, furlanščino, češčino in angleščino, vključena pa je tudi v več dvojezičnih antologij v Italiji. Za svoje delo na področju kulture in povezovanja slovenskega in italijanskega naroda je prejel odlikovanje vitez Republike Italije.

Poleg naštetega ga odlikujejo kritično razmišljanje o stanju današnje družbe, socialna občutljivost, družbena odgovornost in vztrajno iskanje življenjskega smisla v presežnem. Zlasti pa je zavezan svobodi – svobodi mišljenja in izražanja, kar je za novinarja in urednika ključna in danes tako redka odlika.”

Jurij Paljk Foto (c): Novi Glas
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več