S teboj lahko

Ervin nam je zaupal svojo žalostno izkušnjo povezano s služenjem vojaškega roka v JLA, ko se je domov vrnil kot trajni invalid.

Pred vami je oddaja projekta S teboj lahko: KLIK. V oddajah predstaviljamo pogumne zgodbe samostojnega življenja uporabnikov Varstveno delovnega centra Zasavje (VDC), ki ga omogoča pilotnei projekt S teboj lahko… Nosilec projekta je Varstveno delovni center POLŽ Maribor, projekt pa izvajajo tudi v zasavskem VDC. V tej oddaji smo v prostorih VDC najprej posneli pogovor s socialno delavko Hedviko Kovač, ki je uvodoma predstavila svoje dolgoletno delo v tej ustanovi. Skozi pogovor z njo boste tudi slišali, kako pomembno je, če poklic opravljaš z ljubeznijo. „Jaz imam res rada ljudi,“ so besede Hede, kot jo kličejo sodelavci in uporabniki, ki še največ povedo o tem, kaj je njeno vodilo pri delu z uporabniki VDC. Seveda ob stalnem izobraževanju.

Povedala je tudi, kako pomembno je sodelovanje, predvsem odkriti pogovori med zaposlenimi, uporabniki, njihovimi straši ali skrbniki in z različnimi ustanovami. Le tako lahko stvari tečejo tako kot v njihovi ustanovi, kamor pa se ne more ravno vsak vključiti. Zato nam je predstavila, kdo vse lahko postanejo uporabniki njihovih storitev, katere izjeme so in tudi črne lise v sistemu, za katere upajo, da jih bo iz leta v leto manj. Opozorila je tudi na pomen dobrega sodelovanja z lokalnimi šolami. Od osnovnih, srednjih šol do šol s posebnimi potrebami. Predstavila je še nekaj podatkov o samem pilotnem projektu S teboj lahko…, ki ga v tem času koristi 13 njihovih uporabnikov. Pri tem projektu so zelo pomembne tudi zaupanja vredne podporne osebe, ki tistim uporabnikom, ki so se odločili za samostojno življenje, pomagajo na različnih področjih in opravilih. Tako kot naša naslednja sogovornica Cvetka Meh, ki stoji ob strani Ervinu Kostanjšku in Sabini Lisić, ki sta se odločila, da bosta del projekta S teboj lahko… Cvetka je v pogovoru, ki smo ga posneli pred stanovanjem, v katerem živita Sabina in Ervin, povedala, kaj je privedlo do tega, da se je odločila, da bo podporna oseba. S ponosom je povedala, da je v tem kratkem času, od kar je del projekta, kako je z obema stkala tudi prijateljske vezi in kako jima pomaga, ko je to potrebno: od sprehodov, druženja do peke peciva.

Z nami sta svoji zgodbi delila tudi parterja Ervin in Sabina. Oba sta se sprehodila skoti svoja šolska leta, povedala, kdaj sta se vključila v VDC in še marsikaj zanimivega. Ervin nam je zaupal tudi svojo žalostno izkušnjo povezano s služenjem vojaškega roka v JLA, ko se je domov vrnil kot trajni invalid. Je pa tudi eden najboljših športnikov Varstveno delovnega centra, ki se ponaša z mnogimi uspehi v različnih športnih zvrsteh. In ja, je tudi odličen kuhar.

Za zaključek oddaje smo se odpravili še k Jani Berzin, ki je ravno tako del projekta S teboj lahko…. V stanovanju živi skupaj s parterjem. Njena podporna oseba je Mojca Vučilovski, ki je postala tudi njena dobra prijateljica. Pomaga ji predvsem pri storitvah, ki so potrebne pri zdravljenju njene sladkorne bolezni. Pravi, da so bili prazniki lepi, ampak, da bi bili mnogo lepši, če bi jih lahko preživela skupaj s svojimi iz VDC-ja.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več