Mladi iščejo življenske sopotnike preko spleta

“Svojo ženo sem spoznal v Stržišču na duhovnih vajah,” in podobne zgodbe poslušamo mlajše generacije že nekaj let. Nekoč je bilo malo skupnih dogodkov in duhovnih srečanj, na katerih so se srečali mladi in spoznali svoje prijatelje in bodoče sopotnike. Bili so to tedni v Stržišču, romanja v Assisi, Uskovnica…

V današnjem svetu je vse več načinov, kako najti ljudi, ki ustrezajo naši predstavi o bodočem zakoncu, ki smo jo dobili iz filmov, pravljic, zgodb, … Težko je spoznanje, da tudi sami nismo popolni in da naš bodoči partner ali partnerica prav tako ni. Zato je iskanje popolnega partnerja kot iskanje igle v kupu sena.

V Sloveniji poznamo več različnih spletnih ponudnikov za iskanje sopotnika. Med drugim je tudi Facebook vključil to funkcijo v svoje aplikacije. Svetovno znana aplikacija za zmenke je Tinder, ki ponuja široko izbiro pri iskanju. Za krščanske zmenke trenutno obstaja aplikacija Eden, ki povezuje rimokatolike, protestante in pravoslavce širom sveta, ter stran katStik.si, ki ponuja nekoliko ozek izbor slovenskih kristjanov in organizira srečanja za samske katolike.

Aplikacija Eden je zelo preprosta za uporabo in ponuja različne filtre, da lahko lažje najdete ožji krog ljudi, ki ustrezajo tvojim standardom. To so lahko kajenje, hrana, veroizpoved, oddaljenost, družina, izobrazba, politična usmerjenost, hobiji… Profili vsebujejo lastne interese, slike, verska prepričanja, osebne podatke…

Storitev je brezplačna, a je omejena na število profilov, ki si jih lahko ogledate dnevno. Obstaja tudi nadgradnja premium, ki omogoča več vpogleda na profile, dovoli dopisovanje preko aplikacije, neomejeno pregled, poveča možnost iskanja v drugih državahm kar nekoliko olajša iskanje partnerja.

Splet je resda najlažji način, da si poiščemo vseživljenjskega sopotnika in si s tem prihranimo čas, čustva, zlomljena srca, neprijetne trenutke… a pokaže tudi nepripravljenost na akcijo in prevzemanje odgovornosti, saj lahko zgradimo lažne podobe na spletu. “S tem se moški tudi izognejo v celoti možnosti, da bi bili zavrnjeni, kar pokaže njihovo nesamozavest, in dekleta tega nočejo,” je v enem izmed krajših pogovorov o spletnih zmenkih povedal Jordan B. Peterson. 

Težje je v živo zbrati pogum in nagovoriti simpatijo ter jo povabiti na kavo ali sprehod. V enem od seminarjev Jason Evert je jasno povedal: “Ko fant naredi prvi korak, s tem izpostavi svoj ponos, ki je ranjen ob vsaki zavrnitvi in bo to vsako dekle prepoznalo in cenilo njegov trud.”

Kako oceniti, katera oseba je res vredna zaupanja in ljubezni, da bi ji posvetili preostanek našega življenja, nam odgovori ameriški psiholog Jason Evert v priročniku “Prava ljubezen,” ki je izšel v slovenščini lansko leto.

DELITE
Ne spreglejte
Naloži več