Jaklitscheva o političnih beguncih v Italiji

V četrtek, 8. avgusta ob 20.30, se v Kulturnem centru Lojze Bratuž v Gorici nadaljuje poletni niz Srečanj pod lipami. Tokratna gostja bo raziskovalka in publicistka dr. Helena Jaklitsch, avtorica prve monografije o begunskih taboriščih v Italiji, ki so v letih 1945-1949 sprejela slovenske politične begunce, ki so bežali pred Titovim režimom. Računajo, da je bilo slovenskih beguncev v Italiji med 4 in 5 tisoč, najbolj poznano je taborišče, ki je delovalo v Monigu pri Trevisu, ob njem so tu bili še Servigliano, Senigallia, Forli’, Modena vse do Ebolija, Barlette in Barija.

Z razliko od taborišč, ki so v enakem obdobju delovala na Koroškem, so slovenske begunce v Italiji večkrat selili, taborišč je bilo več in so bila razpršena in manjša. Tako kot na Koroškem pa so tudi v Italiji Slovenci pokazali čudežno življenjsko moč s kulturnimi, prosvetnimi in glasbenimi dogodki, tiskali so knjige in časopise, posvečali duhovnike, pojem kakovosti je bila begunska gimnazija v Monigu oz. pouk v slovenskem jeziku. V Italijo se je preselila tudi ljubljanska Teološka fakulteta.

Z razliko od Koroške je več slovenskih beguncev v Italiji tudi ostalo, se preselilo v glavnem Trst in pomagalo nanovo graditi takrat obubožano slovenstvo, ki se je pobiralo po večdesetletnem fašističnem zatiranju. Vinko Beličič, Martin Jevnikar, Jože Peterlin so le nekatera imen odličnih graditeljev.

Helena Jaklitsch je v zajetni strokovni monografiji Slovenski begunci v taboriščih v Italiji 1945-1949, ki je predelana doktorska disertacija in je izšla v zbirki Razpoznavanja Inštituta za novejšo zgodovino, natančno popisala življenje v omenjenih taboriščih s pomočjo številnih virov. Bila je dalj časa v Argentini in se opirala na dokumentarno in ustno gradivo, ki so ji ga zaupali pričevalci, v New Yorku je pregledala arhive UNRRE, pregledala je tudi v glavnem skromno gradivo, ki je na razpolago v matičnih arhivih.

Četrtkov večer prirejajo v sodelovanju z Rafaelovo družbo iz Ljubljane, izid knjige pa je finančno podprla Knjižnica Dušana Černeta v Trstu.

 

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več