BIA se širi preko oceana, doma pa 100 novih zaposlitev

Ameriška veleposlanica Lynda C. Blancard, dr. Aleš Štrancar, direktor BIA Separations (desno), Emmerich Zöchbauer, predsednik upravnega odbora BIA Separations (levo)

Ob obisku ameriške veleposlanice v Ajdovščini je BIA Separations napovedala širitev proizvodnje v ZDA ali Kanado.

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blancard je obiskala podjetje BIA Separations. Predstavili so ji inovativne tehnologije, ki so jih razvili v Sloveniji, in načrte podjetja, ki na primorski lokaciji marca začenja šestmilijonsko investicijo, s katero bodo ustvarili 100 novih delovnih mest. Zaradi velikega povpraševanja po produktih in potreb ameriških kupcev, ki za BIA Separations predstavljajo najpomembnejši trg, načrtujejo širitev proizvodnje tudi v Severno Ameriko.

Večino izvažajo v ZDA

Ameriška veleposlanica Lynda C. Blancard, dr. Aleš Štrancar, direktor BIA Separations (desno), Emmerich Zöchbauer, predsednik upravnega odbora BIA Separations (levo)

V podjetju kot načrtovano sledijo planom širitve, ob tem pa neprestano sledijo zahtevam kupcev, je odločitev o širitvi pojasnil dr. Aleš Štrancar, direktor podjetja BIA Separations: »Trg Severne Amerike predstavlja več kot 80 % našega trga. Kupci pričakujejo, da bo naša proizvodnja ključnih produktov, ki jih uporabljajo v svoji proizvodnji zdravil in cepiv, čim bližje, neodvisna od izjemno nepredvidljivega poslovnega okolja ter vedno bolj negotovih transportnih poti, in s tem dosegljiva obolelim v njihovih državah in širše. Poslovanje s podjetji v ZDA in Kanadi nam je tako v izjemno zadovoljstvo, saj tam praviloma štejejo rezultati dela in sposobnost doseganja ciljev v najkrajšem možnem času, z minimalno birokracijo. Poslovni odnosi temeljijo na enakopravnem partnerstvu, cene, ki jih dosegamo, pa so primerljive s cenami podjetij v ZDA.«

Ameriška veleposlanica v Sloveniji Lynda C. Blancard je bila navdušena nad proizvodnjo in tehnologijami, ki jih kot vodilna na tem področju obvladuje BIA Separations. Izkazala je poznavanje področja genske terapije in predstavila tudi primer ameriške medicinske univerze, ki znanja in tehnologije genske terapija uporablja pri zdravljenju. Načrte širitve podjetja na severnoameriški trg je pospremila z izjemnim zanimanjem. Spodbudila jih je k povezovanju s tamkajšnjimi institucijami in ponudila sodelovanje ameriškega veleposlaništva pri krepitvi in širjenju njihove prisotnosti na ameriškem trgu.

100 novih delovnih mest v Ajdovščini

BIA v Ajdovščini odpira 100 novih delovnih mest

Vzporedno se na primorski lokaciji v marcu začenja šestmilijonska investicija v petkratno razširitev proizvodnje, ki bo v celoti financirana iz presežkov denarnega toka podjetja. »V okviru širitve proizvodnje v Ajdovščini postavljamo tudi proizvodne linije druge generacije in možnost proizvodnje volumsko še večjih produktov. S tem odpiramo tudi okrog 100 novih delovnih mest,« napoveduje Štrancar. Dela bodo zaključena v začetku prihodnjega leta.

Izgradnjo proizvodnih prostorov na novi lokaciji v Severni Ameriki v visokotehnološkem podjetju predvidevajo v letu 2022, ki jo bodo zaključili do konca leta 2023. Nova lokacija bo po kapaciteti za tri- do štirikrat presegala novo, razširjeno proizvodnjo v Ajdovščini. BIA Separations v zadnjih letih sicer uspešno sledi načrtovani izjemni rasti. Poslovno leto 2019 so zaključili z 12 milijoni evrov prihodkov. V primerjavi z letom 2018 so prihodke podvojili. Tudi letos načrtujejo 100-odstotno rast poslovanja in 25 milijonov evrov prihodkov.

Najpomembnejši znanstveniki s področja genske terapije

Štrancar je ameriško veleposlanico povabil tudi na 9. znanstveni simpozij na temo uporabe monolitne kromatografije na področju genske terapije Monolith Summer Symposium (MSS), ki se bo med 15. in 19. junijem odvijal v Portorožu. Med gosti bodo najpomembnejši znanstveniki s področja genske terapije iz različnih domačih in svetovnih podjetij ter akademskega okolja, ki bodo delili svoja znanja in nove raziskovalne uvide. Namen simpozija je širiti znanje o razvoju in možnostih genske terapije in tehnologij, ki so potrebne za njihovo uspešno proizvodnjo.

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več