Pogreb očeta urednika

Slovo od Boleta v koprski stolnici, kjer je ležal na dan pogreba. Foto c): Tino Mamić 8
Slovo od Boleta v koprski stolnici, kjer je ležal na dan pogreba. Foto (c): Tino Mamić

18. februarja zjutraj je v izolski bolnišnici umrl msgr. Franc Bole, ustanovitelj revije, založbe in radia z imenom Ognjišče. Zaradi poškodbe pri padcu in pljučnice je ugasnilo življenje staroste slovenskega medijskega prostora, ki je kljub 87 dopolnjenim letom redno maševal in spremljal medije. Pogrebna maša je bila v koprski stolnici, sam pokop pa je bil v duhovniškem krogu na koprskem pokopališču. V polni stolnici je bilo poleg več škofov in več deset duhovnikov tudi precej znanih obrazov iz političnih, kulturnih in medijskih krogov. Od igralca Gregorja Čušina do znanega medijskega lastnika Lea Oblaka. Pogrebno mašo je prenašal tudi Radio Ognjišče.

“Poslovili smo se od msgr. Franca Boleta, legende katoliških časnikarjev, kot smo ga radi imenovali v našem uredništvu. Ustanovitelj revije in radia Ognjišče, slovenske Karitas, predvsem pa izjemen primorski duhovnik od danes počiva na koprskem pokopališču,” je po pogrebu zapisal primorski časnikar, urednik Novega Glasa Jurij Paljk.

V Sloveniji bi težko našli človeka, ki je toliko naredil in žrtvoval za svobodo medijev kot Franc Bole. Da je njegovo delo v medijih pomembno za propad diktature in nacionalno osamosvojitev mu je nenazadnje priznala tudi slovenska država, ko je iz rok predsednika republike prejel red za zasluge.

Preživel fašizem in komunizem

Pokojni msgr. Franc Bole, dr. Rafko Valenčič, pokojni dr. Drago Klemenčič, trije duhovniki, ki so bili blizu medijem Foto(c): Tino Mamić

Duhovnik Franc Bole je bil rojen v času fašizma in v šoli ni imel niti ene same ure slovenskega jezika. Po študiju na ljubljanski Teološki fakulteti in duhovniškem posvečenju je v Postojni ustanovil revijo Ognjišče. Medžupnijsko glasilo je hitro postalo najbolj bran slovenski mesečnik, pa čeprav so oblasti Boleta in njegove sodelavce poskušale na vse načine onemogočiti. Tajna policija je ustvarjalce Ognjišča budno spremljala. »Zmanjkalo« je tudi papirja za tisk. Boletu so za tri leta odvzeli tudi potni list: v demokratični in svobodni tujini je namreč vedno dobil ogromno idej, ki jih je uvajal tostran železne zavese. Revija se v čisto komentiranje politike nikoli ni spuščala, je pa zato širila ideje svobode, demokracije in človekovih pravic. V sedemdesetih letih prejšnjega stoletja je Franc Bole moral pred sodnika, ker je v Ognjišču odgovoril na pismo bralca o tem, zakaj Tito ni dobil Nobelove nagrade za mir. Celodnevne hišne preiskave na uredništvu revije v Kopru so bile za vse zaposlene hišni pripor: prostorov ves dan nihče ni smel zapustiti, niti visoko noseča tajnica uredništva.

Franc Bole se pritiskom ni niti najmanj uklonil: poleg revije je ustanovil dobrodelni sklad in izdajal knjige, ki so rušile slovenske rekorde tiskanih naklad. Mladim, ki bi se radi poskusili v novinarstvu, pa je izdajal mladinsko revijo Sončna pesem. To je bila nekakšna mala šola novinarstva, iz katere je izšlo več znanih novinarskih peres.

Ustanovitelj Karitas

Slovo od Boleta v koprski stolnici, kjer je ležal na dan pogreba. Foto (c): Tino Mamić

Po zlomu komunizma je projekt Ognjišče zadihal s polnimi pljuči. Naklada revije je dosegla število 104.000, kar je pomenilo, da ga je brala petina Slovenije. Iz dobrodelnega sklada je zrasla Slovenska Karitas – Bole je bil njen prvi direktor. Na področju medijev je bil pionir, saj je med prvimi osvajal nove tehnologije. Ustanovil je Radio Ognjišče, ki je kot prvi slovenski radio oddajal na internetu (1997). Poslušala ga je desetina prebivalstva v državi. Ustanovil je televizijo TV3, ki pa jo je moral po nekaj letih prodati. Mnoge politične ovire so bile previsoke. Botri iz ozadja so pritiskali na oglaševalce, da televiziji niso dajali oglasov.

Bole je v medijih vedno dajal prostor zatiranim ali ljudem na robu družbe. Revija Ognjišče že od svoje ustanovitve naprej predstavlja invalide in njihove zgodbe. Radio Ognjišče pa je še danes edini nacionalni elektronski medij, kjer dobijo dovolj medijskega prostora tudi politična opozicija, oporečniki in preprosti ljudje. V času prevlade medijskega enoumja, ko oblast skuša z zakonodajo omejevati medijsko svobodo celo na internetu, je to še toliko bolj pomembno za demokracijo, pa tudi za ohranitev slovenstva.

Pionir medijskega pluralizma

Msgr. Franc Bole je pionir krščanskega medijskega prostora in pionir pluralizma v slovenskih medijih. Zaradi izjemnih zaslug za medijsko svobodo v Sloveniji mu je Združenje novinarjev in publicistov decembra 2018 podelilo Častno priznanje Boruta Meška za življenjsko delo.

(Besedilo je vzeto iz obrazložitve Častnega priznanja Boruta Meška)

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več