Emigranti ne smejo biti noben problem!

V času stroge karantene zaradi pandemije z virusom covid-19, ko smo v uredništvo Novega glasa na Travniku v Gorici prihajali s posebnimi dovoljenji in smo bili odrezani od sveta, velika večina ljudi je bila prisiljena ostati doma, sem kolegom dejal, da je stroga karantena jasno pokazala, kako prav ima papež Frančišek, da emigranti, prišleki, niso in ne smejo biti noben problem za našo državo in niti ne za sosednje, tudi za Slovenijo ne.

Vsi so se zdrznili in mi bolj naročili kot me prosili, naj enkrat to napišem, obrazložim. V Gorico sem prihajal po prazni avtocesti, še tovornjakov je bilo manj, edino sramotna razprodaja slovenskega lesa s preprodajo v Italijo se je nemoteno nadaljevala, o čemer so pričale dolge kolone tovornjakov s slovenskim lesom, kolone, ki sem jim vsak dan priča tudi danes in jim ni videti konca! Na poti do uredništva sem takrat opazil odsotnost migrantov, ni jih bilo na spregled, morali so biti v karanteni. Tako je prva sprostitev pomenila tudi zame blagodejno novost, saj sem vse tiste prišleke, ki morajo pred osmo uro zjutraj iz središča Karitas v mesto, spet začel srečevati. Kam gredo, ne ve nihče, po osmi zjutraj se migranti izgubijo nekje v mehkem, nepreglednem trebuhu mesta, delati ne smejo, v parkih jih nihče ne mara, ob Soči jih tudi nočejo, tako se nekje poskrijejo do večera, ko gredo spet prenočevat v zasilna prenočišča. V času karantene nihče ni več govoril o migrantih, politikom vseh barv so bile pomembne druge teme, vsi tisti, ki so na sovražnosti do prišlekov zgradili svojo politično držo, so šli v (trenutno) pozabo.

Dovolj je bilo, da so se državne meje spet odprle, in že se je ples z migranti spet začel.

In vendar je vsem, ki se resno ukvarjajo z migranti, jasno, da je edina stvar, ki smo jo dolžni narediti, to, da jim pomagajo, da se čim prej integrirajo pri nas. Vse drugo je odveč, evangelij je bil to nedeljo še bolj jasen in nedvoumen: “Jezus pa jim je rekel: ‘Ni jim treba oditi. Vi jim dajte jesti!’”

Uvodnik tednika Novi Glas, 5. avgusta 2020: KLIK
DELITE
Ne spreglejte
Naloži več