Čestitka borcu proti totalitarizmom

Boris Pahor na predstavitvi svoje knjige pred leti v Trstu foto (c): Tino Mamić

Boris Pahor je živi simbol slovenskega upora vsem trem totalitarizmom, saj se je uprl najprej fašizmu, nato nacizmu in slednjič komunizmu. Danes, 23. avgusta, na evropski dan spomina na žrtve vseh treh totalitarizmov, si lahko zato prav pisatelja, ki v svoji hišici nad Tržaškim zalivom pričakuje ta teden 107. rojstni dan, vzamemo za zgled. Ponosni smo, da imamo takega rojaka, klenega Primorca, ki brez dlake na jeziku pove, kar naši družbi gre.
Akademiku Borisu Pahorju, ki bo 26. avgusta praznoval rojstni dan, ne moremo lepše čestitati kot s tem, da se začnemo zavedati svojega slovenstva. Pahor je že večkrat dejal, da je treba v nacionalno himno, ki ne omenja Slovencev uvrstiti še drugo kitico, da bomo tako bolj sledili prešernovemu sporočilu Zdravljice.

Lepše čestitke kot je ta, da himni dodamo drugo kitico, kar Pahor predlaga že desetletja, mu ne moremo dati. Zato v imenu uredništva Vipavske predlagamo vsem Slovencem, naj začno peti obe ktitici. Politikom pa polagamo na srce, da enkrat Pahorja nehajo hvaliti in občudovati in mu raje izpolnijo željo: dopolnijo slovensko himno.

Uredništvo Vipavske

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več