Slovenci smo zmagovalci

Že dolgo nisem prebral česa tako dobrega, koristnega in argumentiranega. Aljuš Pertinač je napisal eno svojih naboljših kolumen, ki bi jo zaradi sporočilnosti lahko dali v šole za obvezno domače branje pri domovinski vzgoji. Ali etiki. Ali na gimnaziji pri sociologiji. Ali psihologiji. Oziroma pri predmetu, ki se ukvarja s presežnimi temami, čeprav ga, žal (sic!), nihče ne jemlje pretirano resno… Nekoč je to bil verouk, nato samoupravljanje s temelji marksizma, danes je državljanska vzgoja in etika. Če mislite, da predmeti nimajo nič skupnega naj omenimo, da so mnogi učitelji brez težav učili najprej enega, potem pa takoj drugega. Kakorkoli že.

Izjemen tekst Aljuša Pertianča, prav zares. Toplo priporočam: KLIK. Tule sta dva odlomka:

“Vsi ti vrhunski atleti, vsi ti nepremagljivi talenti ne bi bili mogoči, če kulturno okolje, v katerem so odraščali, to pa je nesporno slovensko, ne bi bilo pravo in predvsem če ne bi bil pravi njihov, torej naš nacionalni karakter. Res je, Luka, Jan Oblak in še kdo so šli zelo mladi v tujino. Kjer so imeli boljše pogoje in boljše pogoje za razvoj svojega nespornega talenta. Ampak to, kar so jim dali njihovi starši, kar jim je dala njihova domovina Slovenija, so odnesli s sabo. In je danes neločljivi del njihovega uspeha. Zato je prav, da jih častimo in se njihovih uspehov iskreno veselimo.”

“Zato naj ta zapis velja tudi kot poziv. Državi, medijem, stroki in vsem nam. Da mit o tem, da Slovenci nimamo pravega karakterja, dokončno pokopljemo na smetišču zgodovine. In da na vseh ravneh storimo vse, kar je v naši moči, da opolnomočimo slovenske športnike v vseh športih in na vseh ravneh, da verjamejo vase in v svoj karakter. Poleg omejenega turizma je vrhunski šport, še posebno v času pandemije, praktično naš edini globalni izvozni izdelek.

Zato je mogoče čas, da nehamo posvečati vso pozornost (ne)plačanim hotelskim računom neke popolnoma brezvezne in nepomembne gospe ministrice, ki to itak nikoli ne bi smela biti, in namesto tega začnemo slaviti in občudovati športne dosežke naših vrhunskih športnikov. Pozitivne zgodbe. To je tisto, kar nam manjka in kar nas vleče naprej, da vztrajamo, kljub oviram in kljub padcem. To in pa naš neponovljiv in neprekosljivo izviren slovenski nacionalni karakter. Mi, Slovenci.”

Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več