Kdo je izdal tigrovce na Mali gori

O današnji obletnici prvega spopada slovenskih odpornikov z okupatorji je zanimiv zapis nastal izpod peresa doktorja zgodovinskih znanosti Jožeta Možine. V njem je med drugim zapisal: 

“Na Mali Gori pri Ribnici so se utaborili Danilo Zelen, Anton Majnik in Ferdo Kravanja. V spopadu z Italijani 13. maja 1941 je mrtev obležal 34-letni Danilo Zelen iz Senožeč. 29-letni Ferdo Kravanja iz Čezsoče je bil ranjen in zajet. 36-letnemu Antonu Majniku iz Volč na Tolminskem pa je uspelo pobegniti.

Po njihovi predanosti boju bi bilo moč sklepati, da naj bi si ranjeni Zelen v brezupnem položaju pognal smrtni strel v glavo s svojo roko, Kravanji pa naj bi to ne uspelo in se je le obstrelil. Že vklenjenemu Majniku je uspelo celo pobegniti. Oba sta preživela in nadaljevala boj v partizanskih vrstah. To je bil prvi oborožen spopad Slovencev z italijansko vojsko v novo okupirani Sloveniji.

Kdo je bila torej oseba, ki je s pisnim obvestilom izdala italijanski okupacijski vojski primorske antifašiste – tigrovce? S kakšnim namenom? Pričevalec Bruno Tekavec je povedal, da je bil to Filip Tekavec, njegov oče, predvojni komunist in poznejši komandant ribniške čete.

Vendar je treba povedati, da tega dejanja Filip Tekavec ni storil kot partizan ali poveljnik ribniške čete, temveč kot predvojni komunist, kajti partizanov in ribniške čete tedaj še ni bilo.

Po vojni je bil Tekavec Filip – Gašper načelnik vojnega okrožja Novo mesto, nazadnje pa komandant vojaške enote na Rakeku. Upokojen je bil kot podpolkovnik in prejel visoka državna odlikovanja, bil je častni občan Ribnice. Umrl je leta 1983.

Zamolčana resnica o izdaji primorskih tigrovcev

Resnica o izdaji primorskih tigrovcev je bila zamolčana, o njej se ni nikoli govorilo, niti ni bil storilec procesiran za izdajo slovenskih domoljubov fašistom. TIGR je imel globoke korenine v primorskem ljudstvu, večina nekdanjih borcev TIGRA se je vključila v partizanske vrste. Predvsem ni res, da je tigrovce povezala z množicami »in jim pokazala jasen vseljudski cilj« šele OF, saj dejstva pričajo drugače, tudi tržaški proces ni tigrovstva obglavil, nasprotno še okrepil ga je. Enostransko komunistično ocenjevanje TIGRA organizaciji ni bilo naklonjeno, zgodovina TIGRA je izpričana z dejstvi.

Zgodovina tigrovstva je veličastna zgodba o Primorski, je človeško najgloblje pričevanje o Primorcih. TIGR je najžlahtnejši pričevalec neuničljive volje malega naroda, ko se znajde v krutih krempljih in uničevalnem ognju večjega naroda, obsedenega z idejo o nadnarodu. TIGR je Primorska, TIGR so Primorci (besede pok. Marjana Bevka, predsednika Društva za negovanje rodoljubnih tradicij organizacije TIGR Primorske, 2007) Pisatelj Boris Pahor je dejal. Bil je upor duha. Izdaja tigrovcev ni bilo domoljubno dejanje, temveč ideološko! Obsojanja vredno.

Pretresljiva izpoved o krutih razmerah, ki jih je Bruno Tekavec kot otrok doživljal med vojno, potem ko je mamo zaprla in mučila domobranska policija, se nadaljuje tudi po vojni, ko ja mama po prihodu iz nemškega delovnega taborišča pristala še v zaporih OZNE.

Nujnost dialoga o vzrokih zle usode slovenskega naroda

Tedanji nesporazumi in nestrpnosti postajajo tudi danes aktualni. Tu bi omenili ocene o težko obvladljivih političnih razmerah pred in med NOB in dogodke po vojni, kakor tudi procese, ki so sledili. Udeleženci pogosto vztrajajo na svojih ideoloških pozicijah in so vse premalo pripravljeni na dialog o vzrokih zle usode slovenskega naroda in na medsebojno odpuščanje. Zločini na obeh straneh postajajo vir spoznanj in doumevanja zgodovinske komplementarnosti naših usod.

Nauk te zgodbe je zagotovo spoznanje, da je Filip Tekavec kot revolucionar postavil svojo razredno zavest pred domovinsko, domoljubno, pred tigrovski upor proti fašističnemu terorju in raznarodovanju Primorcev, saj se je mogel in bi se moral zavedati posledic svojega nepremišljenega dejanja. Sicer pa nismo tu, da bi komu, ki se ne more več braniti očitali in ga obsojali, temveč da se spravimo in učimo na napakah.”

Celoten članek je objavljen na portalu www.casnik.si: KLIK

Oddaja Pričevalci pa je dostopna na spletu: KLIK.

Članek je bil objavljen na
Deli z ostalimi
Ne spreglejte
Naloži več